Seizoenen in Nederland zijn voorbij, geen voetbal tot 1 september mogelijk

Seizoenen in Nederland zijn voorbij, geen voetbal tot 1 september mogelijk

21-04-2020 19:23
6

Het seizoen in de Eredivisie en Eerste Divisie is voorbij. Het verbod op alle evenementen met een vergunningsplicht in Nederland is verlengd van 1 juni tot 1 september, zo maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend op een persconferentie. Hij benadrukte dat er tot 1 september geen betaald voetbal mogelijk is.

Het verlengen van het verbod diende zich al aan. Het Outbreak Management Team (OMT), één van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet tijdens de coronacrisis, vindt georganiseerde sport geen goed idee. Daarnaast geeft Rutte gehoor aan de oproep van de burgemeesters van verschillende grote steden.

Ook de optie om de competities uit te spelen zonder publiek is van tafel. Rutte wil naar eigen zeggen duidelijkheid geven aan de organisatoren, zoals de KNVB. Burgemeesters vreesden al dat supporters buiten de stadions alsnog zouden samenkomen. Onder meer de topclubs Ajax, AZ en PSV spraken eerder al uit voorstander te zijn van het beëindigen van de competities.

De KNVB zal hoe dan ook een lastige knoop moeten doorhakken, onder meer over het verdelen van de Europese tickets. Vrijdag vindt er overleg plaats met de clubs. Een dag eerder vergadert de UEFA. De Europese bond ziet het liefst dat competities worden uitgespeeld, maar dat betreft een 'streng advies'.

België
In eigen land weten we pas maandag wat er zal gebeuren met het huidige seizoen. Tot eind augustus mogen er alleszins geen massa-evenementen worden georganiseerd. Daar hoort ook - meer dan waarschijnlijk - voetbal bij.