Van Avermaet spreekt over voetbalcarrière: 'Ooit nog van Ajax gewonnen'

Van Avermaet spreekt over voetbalcarrière: 'Ooit nog van Ajax gewonnen'

11-04-2020 17:50
3

Greg Van Avermaet is de regerend olympisch Kampioen wielrennen, maar leek als tiener nog te mogen dromen van een loopbaan als profvoetballer. De latere winnaar van onder meer Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en twee Tour de France-etappes was keeper in de jeugd van SK Beveren, voordat hij koos voor een carrière als wielrenner.

Toen hij de strijd van zijn Beveren-concurrent verloor, verlegde Van Avermaet zijn interesse al langzaam van het voetbal naar de koers. "Ik was meestal tweede keeper en dan zinkt de moed je weleens in de schoenen als je in het weekend wéér op de bank zit", vertelt hij aan Het Nieuwsblad. Zijn trainer Theo Custers, voormalig keeper van De Rode Duivels, was echter niet blij met die 'carrièreswitch'. "Hij riep me binnen voor een gesprek, of beter: voor een scheldtirade. Ik werd helemaal afgemaakt: en hoe is dat in godsnaam mogelijk met al dat gefiets? Je gaat je niet meer kunnen concentreren."

Toen Van Avermaet wél een kans kreeg tussen de palen, liep deze uit op een totale deceptie. "Plots mocht ik in twee topwedstrijden spelen. Ze gingen ervan uit dat we toch gingen verliezen. Ik mocht tegen Brugge tussen de palen staan. Maar liefst 5-0 op de neus gekregen! Kansloos. Dat gaf me een wrang gevoel."

Desondanks heeft de inmiddels 34-jarige topwielrenner ook mooie herinneringen aan zijn tijd als voetballer. "Met wie ik samen speelde? Met Björn Vleminckx, Mo Messoudi, Jonas Ivens (ex-NEC, ex-Willem II en ex-FC Groningen en -RKC Waalwijk, red.). Op een toernooi hebben we Ajax zelfs nog geklopt. Met werkvoetbal, dat wel."