Deze crisis maakt nog eens duidelijk dat er geen plaats is voor 24 profclubs

"Deze crisis maakt nog eens duidelijk dat er geen plaats is voor 24 profclubs"

Gepubliceerd: dinsdag 7 april 2020 om 21:48di 07-04-2020 om 21:48

Laatste update: dinsdag 7 april 2020 om 21:48di 07-04-2020 om 21:48

RSC Anderlecht vroeg deze week om solidariteit bij de clubs die Europees spelen. Het voorstel werd hoongelach onthaald, maar volgens Peter Vandenbempt is er meer aan de hand. "De huidige crisis maakt nog eens duidelijk dat er in ons voetbal geen plaats is voor 24 profclubs."

Karel Van Eetvelt, de nieuwe CEO van Anderlecht, vroeg deze week een bijdrage van de clubs die Europees voetbal spelen, maar Vandenbempt denkt dat dat weinig verschil maken voor paars-wit. "Het is niet het Europese geld van de concurrenten dat Anderlecht zal redden", verklaarde de analist op de website van Sporza. "In de enorme saneringsoperatie die in Neerpede moet doorgevoerd worden, zal het aandeel daarvan verwaarloosbaar zijn. Maar voor veel andere clubs kan het mogelijk wel een reddende hand betekenen."

Volgens Vandenbempt is er meer aan de hand. Hij stelt zich vragen bij de leefbaarheid van het Belgische profvoetbal. "De vraag is natuurlijk of de grote clubs die hand wel wenselijk vinden. De huidige crisis maakt nog eens duidelijk dat er in ons voetbal geen plaats is voor 24 profclubs en dat een aantal van hen artificieel in leven wordt gehouden. Of gewoon geen bestaansreden hebben op het hoogste, professionele niveau."

"En dat veel van die buitenlandse "investeerders" die eventuele solidariteit van de betere clubs niet verdienen, wat een zeer valabel argument is. De corona-crisis is misschien een goed moment voor een noodzakelijke natuurlijke selectie. Ook dat is een discussie waard binnen de schoot van de Pro League. Overigens: de verdeling van de Europese inkomsten stond sowieso al op de lijst met vraagstukken die de werkgroep van de Pro League moet behandelen", besloot Vandenbempt.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws