Club Brugge bevoordeeld door refs? 'Invloed Verhaeghe en thuisvoordeel'

Club Brugge bevoordeeld door refs? 'Invloed Verhaeghe en thuisvoordeel'

Gepubliceerd: maandag 24 februari 2020 om 19:55ma 24-02-2020 om 19:55

Club Brugge kon zondag met 1-0 winnen van Charleroi na een veelbesproken doelpunt van Eder Balanta. Het had deze keer geluk met een scheidsrechterlijke beslissing, maar volgens de Waalse journalist Thierry Luthers is het niet de eerste keer dit seizoen (en de seizoenen daarvoor).

Onze Franstalige landgenoot geeft op RTBF zelf aan niet in complotten te geloven. Toch geeft hij in een lange analyse aan dat hij Club Brugge heel wat scheidsrechterlijke beslissingen in het voordeel zag krijgen de voorbije jaren.

Hij kijkt daarvoor ten eerste naar Bart Verhaeghe. 'Het is niet zo moeilijk om je te bedenken dat Verhaeghe nog steeds een enorme invloed heeft op de scheidsrechters. Hij speelde een grote rol in de professionalisering van de scheidsrechters en was de architect van het nieuwe management van de Belgische arbitrage', schrijft Luthers.

'De voorbije jaren waren er nog enkele andere verontrustende feiten. Zoals de bewuste handsbal van Ruud Vormer in de titelwedstrijd tegen Standard (waarbij Vormer de bal met zijn steunarm raakte). Een beslissing die het verloop van de wedstrijd en misschien wel het kampioenschap had veranderd.'

Thuisvoordeel
'Maar het is vooral in eigen stadion dat Club Brugge vaak lijkt te profiteren van de scheidsrechters', voegt Luthers er nog aan toe. 'Zo kunnen we het doelpunt van Hans Vanaken tegen Antwerp niet vergeten. Het is onmogelijk om te zeggen dat die bal de lijn ook had overschreden. De lijnrechter, die er vijf meter van stond, had het doelpunt echter goedgekeurd', lijkt Luthers die beslissing niet te begrijpen.

Luthers vindt dan ook dat Club Brugge in eigen huis wel heel vaak bevoordeeld wordt door scheidsrechters. 'In die Brugse sfeer en met de vreselijke druk van de fans worden er beslissingen genomen die elders misschien niet worden genomen', insinueert hij een groot voordeel voor Club Brugge.

Waarop hij terugkeert naar zondag. 'Opnieuw een dubieuze fase bij het enige doelpunt van de partij. Het leek vrij duidelijk dat Dessoleil werd geduwd, maar de scheidsrechter en de VAR grepen niet in. Dat rijst toch vragen op', aldus Luthers.

Twijfels
Volgens hem heeft Club Brugge, ondanks ook beslissingen in het nadeel van Blauw-Zwart de voorbije weken en maanden, toch heel wat punten gewonnen dankzij de scheidsrechters. 'Als onze scheidsrechters wat meer verantwoordelijkheid namen, zouden er al veel minder twijfels zijn bij de mensen over hun beslissingen', besluit Luthers.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws