Kompany in de penarie met Anderlecht: Moet zichzelf in vraag stellen

Kompany in de penarie met Anderlecht: "Moet zichzelf in vraag stellen"

20-12-2019 11:45
15

Het gaat niet goed met Anderlecht. Het staat amper tiende in de competitie én ligt uit de Croky Cup. Dat had niemand verwacht toen Vincent Kompany afgelopen zomer met veel tromgeroffel werd binnengehaald. Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine hoopt dat Kompany ook zelfkritisch is.

"De komst van Kompany moest een symbool zijn voor een andere toekomst en de morrende aanhang weer met de club verzoenen", geeft Sys aan. "En toen de nieuwe speler-trainer, die later speler-manager werd genoemd, zijn staf en andere departementen samenriep omdat iedereen het gevoel moest krijgen dat er een visie wordt gevolgd, leek dat wel wereldnieuws."

Dat mooie verhaal is nu ver weg, met de befaamde open brief als dieptepunt. "Ook Vincent Kompany moet zichzelf in vraag stellen. De vraag om geduld is in wezen een veroordeling van het eigen beleid, een signaal van machteloosheid. Dat moet nog nooit op zo'n manier zijn vertoond. Het lijkt erop dat Anderlecht zich wil indekken tegen mindere prestaties, tegen het onvermogen om de neerwaartse curve echt om te buigen."

Kompany heeft nog niet voor een ommekeer kunnen zorgen. "Essentieel is de vraag wat Kompany op dit moment aan Anderlecht heeft bijgebracht. Behalve dat zijn aanwezigheid lang de supporters paaide. Kompany deed als trainer verkeerde inschattingen, hield te lang vast aan een spelconcept waarvoor het materiaal niet aanwezig is en is mee verantwoordelijk voor de huidige gang van zaken. Anderlecht heeft geen andere keuze dan straks weer te herbeginnen."