Opvallende statistiek: Standard had voor Club Brugge moeten staan

Opvallende statistiek: Standard had voor Club Brugge moeten staan

17-12-2019 10:00
35

Club Brugge is autoritair leider in de Jupiler Pro League. Antwerp, KAA Gent en Standard volgen al op ruime afstand. Afgaande op het aantal kansen voor en tegen is Standard echter de beste ploeg in deze competitie.

Dat heeft Het Nieuwsblad berekend. 'Als je enkel naar de kansen voor en tegen zou kijken, zou niet Club Brugge maar Standard (nipt) bovenaan het klassement van de Jupiler Pro League prijken', staat in die krant. 'Dat blijkt uit het aantal 'verwachte punten', die op basis van een statistisch model de kwaliteit van de scoringskansen voor ('verwachte doelpunten') en tegen ('verwachte tegendoelpunten') van een bepaald team tegen elkaar afzet.'

Wilfried Van Moer is niet zo verbaasd. Hij vindt dat de spitsen het grote euvel zijn bij Standard. "Spitsen met grote kwaliteiten hebben ze momenteel niet. Als je dan naar Club Brugge kijkt… dat is hors categorie”, vergelijkt Van Moer. “Die kunnen spitsen wisselen zonder kwaliteitsverlies en iemand als Vossen zomaar in de tribune zetten. Ik weet niet of Standard daar wat tegenover kan stellen."

Standard heeft in totaal zes spitsen in de kern, maar ze maakten samen amper negen doelpunten.