Club Brugge breekt de ban: eerste zege in meer dan twintig jaar op Anderlecht

Club Brugge breekt de ban: eerste zege in meer dan twintig jaar op Anderlecht

04-04-2019 22:20 Laatste update: 22:29
140

Club Brugge is er donderdagavond voor het eerst sinds 9 september 1998 in geslaagd de drie punten te pakken op het veld van RSC Anderlecht. De troepen van Ivan Leko speelden een uitgekookte partij en wonnen met 2-3 in het Constant Vanden Stockstadion.

De thuisploeg begon nochtans het scherpst aan de wedstrijd. Een snelle voorzet van Verschaeren leek perfect voor Bolasie, maar Mechele voorkwam een goal met een weergaloze actie. De goede start van Anderlecht werd echter snel uitgeveegd door een blunder van Didillon. Voor de tweede match op rij werd een pass van de doelman onderschept. Er volgde een perfecte voorzet van Schrijvers, waarna Wesley niet meer kon missen: 0-1. Club nam nadien het commando over. Dennis stormde alleen richting Didillon, maar die reageerde deze keer gepast. Even later kreeg de doelman hulp van zijn defensie toen Wesley door de buitenspelval glipte. De aanvaller omspeelde Didillon, maar Kara voorkwam een gemaakt doelpunt.

Anderlecht ontsnapte meermaals aan een achterstand, maar krabbelde toch recht. Horvath moest een eerste keer plat op een schot van Gerkens. Nadien kwam Amuzu alleen voor de Amerikaanse doelman, maar hij schoot onbesuisd over. Net op het moment dat de thuisploeg het evenwicht leek te herstellen, scoorde Club voor de tweede keer. Vanaken pakte uit met een heerlijke doorsteekpass in de rug van de verdediging. Dennis werkte knap af, maar de vlag ging in de lucht. De VAR moest tussenkomen en nam zijn tijd om het incident te bestuderen, maar uiteindelijk stond de 0-2 toch op het scorebord. De twijfel begon in de rangen te sluipen bij Anderlecht, dat voor de rust niets meer kon klaarmaken.

Na een kwartiertje bezinnen, kwam de thuisploeg toch met hernieuwde moed uit de kleedkamer. Bolasie en Amuzu pakten uit met knappe acties, maar dribbelden zich telkens vast in de Brugse defensie. Anderlecht was veel energieker in de tweede helft en werd daarvoor halfweg beloond. Gerkens kwam alleen voor Horvath na een breed uitgesponnen één-twee met Bolasie en versloeg de Amerikaan met een gekruist schot: 1-2. Even later kon het zelfs 2-2 zijn. Iedereen was Verschaeren uit het oog verloren, maar de controle van de youngster was niet goed waardoor hij een uitstekende kans verkwanselde.

De spanning was terug in de wedstrijd, maar toen greep Leko in. Hij haalde Schrijvers naar de kant voor Amrabat om meer greep te krijgen op de wedstrijd en dat lukte. Anderlecht toonde nog steeds het meeste initiatief en bleef zoeken naar de gelijkmaker, maar grote kansen kon de thuisploeg niet meer bij elkaar spelen. Een uitgekookte Club legde de wedstrijd in de slotfase in een beslissende plooi. Invaller Danjuma maakte Sanneh belachelijk en schoot de 1-3 voorbij Didillon. Anderlecht weigerde om zich gewonnen te geven en knokte zich meteen weer in de wedstrijd. Horvath reageerde nog gepast op de inzet van Santini, maar was kansloos bij de rebound van Trebel. 

De 2-3 kwam echter te laat waardoor de overwinning van de bezoekers niet meer in gevaar kwam. Club Brugge begint dankij deze historische overwinning met zes op zes aan Play-Off 1 en komt terug tot op één punt van leider Genk. Anderlecht blijf achter met nul op zes en lijkt na twee speeldagen al helemaal uitgeteld voor de landstitel.