Pozuelo versus Vanaken: de ultieme vergelijking van de Gouden Schoen-favorieten

Pozuelo versus Vanaken: de ultieme vergelijking van de Gouden Schoen-favorieten

Gepubliceerd: woensdag 16 januari 2019 om 11:00wo 16-01-2019 om 11:00

Hans Vanaken is de torenhoog favoriet voor het winnen van de Gouden Schoen, die woensdag wordt uitgereikt. Alejandro Pozuelo wordt gezien als één van de weinige spelers die een bedreiging kan vormen. Maar hoe bepalend waren de spelmakers van Club Brugge en Racing Genk? In de aanloop naar het Gala legt VoetbalPrimeur.be de twee stylisten over het hele kalenderjaar 2018 naast elkaar en maakte de ultieme vergelijking tussen de grote uitblinkers van de Jupiler Pro League.

Goals
Het mag geen verrassing zijn dat Vanaken op dit gebied beter scoort. Het verschil is wel beduidend groot: 6 om 17 treffers. Pozuelo was in de eerste helft van dit jaar goed voor 2 goals. Vervolgens bleef de Spanjaard in Play-Off 1 droog staan om in het lopende seizoen al tot 4 treffers te komen. Hoewel Pozuelo zich op scorend vlak nog kan verbeteren, was 2018 qua doelpunten zijn beste kalenderjaar. Pozuelo blijft echter voornamelijk de teamspeler, die even graag een goeie pass of assist geeft.

Vanaken heeft meer die drang naar de goal en dat resulteerde in liefst 17 treffers. Zijn rendement is op dat vlak enorm omhoog geschoten. Er moet wel bij gezegd worden dat 5 van de 17 goals (29 procent) vanaf elf meter werden geproduceerd, terwijl Pozuelo niet de penaltynemer van Genk is (0).

De rol van aangever
Pozuelo (10 stuks) en Vanaken (12 stuks) zijn de absolute assistenkoningen van onze competitie. Over het hele jaar beschouwd staan beide heren met 18 stuks elk zelfs op gelijke hoogte. Als je kijkt het aantal minuten per beslissende eindpass ontlopen de twee elkaar nauwelijks: 213 om 205 minuten. Vanaken is – met doelpunten meegerekend – elke 105 minuten betrokken bij een doelpunt van Blauw-Zwart. Simpelweg imponerend. Pozuelo heeft er iets langer voor nodig: 159 minuten.

Het moment van toeslaan
Is hun goal beslissend of is het slechts een voetnoot voor de statistieken? Om hierachter te komen, hebben we de momenten van beslissendheid ontleed. Pozuelo scoort relatief weinig in vergelijking met Vanaken, maar als hij dat doet is hij wel van waarde. Naast de winnende goal tegen Anderlecht, was hij twee keer verantwoordelijk voor een openingstreffer en bezorgde hij Genk drie keer een comfortabele marge van twee. Vanaken bezorgde Club ook eenmaal de volle buit, terwijl hij de Bruggelingen vier keer op gelijke hoogte bracht. Daarnaast was hij vier keer verantwoordelijk voor de openingstreffer. 3 van zijn 17 goals vielen op een moment dat de match al was gespeeld.

Wie heeft vaker de bevrijdende ingeving?
Als het gaat om de assists hebben we gezien de remise beter vergelijkingsmateriaal. Uit de statistieken blijkt dat Pozuelo duidelijk van meer waarde is als het gaat om het breken van de ban. Drie keer volgde er uit zijn pass een winnende goal. Bij Vanaken was dit in 2018 nooit het geval. Vanaken lag wel vijf keer aan de basis voor de openingsgoal van Club. Pozuelo zelfs namens nog één keer meer: zes. Opvallend is dat bij Vanaken 8 van de 18 assists voor een treffer Club's marge vergroot naar drie of meer. Dat is liefst 44 procent. Bij Pozuelo gebeurde dat slechts tweemaal: 11 procent.

Big game player?
Van spelers van het kaliber Pozuelo en Vanaken wordt er ook verwacht dat zij opstaan in de grote matchen. Zij het ook echt zogenaamde 'big game players'? Om dat vast te stellen is er gekeken naar de ranking van de tegenstanders, op het moment dat zij er trefzeker tegen waren. Bekergoals zijn daarom buiten beschouwing gelaten. Wanneer Pozuelo scoort is de gemiddelde ranking van de opponent exact plaats 10. Zijn winnende goal tegen Anderlecht was zijn enige treffer tegen een concurrent uit de top-6. Eerder stelde we al vast dat hij niet scoorde in Play-Off 1. Vanaken doet het vaker tegen lastigere opponenten, getuige zijn gemiddelde ranking van 6,5. De meerderheid van zijn treffers maakt hij tegen clubs uit het linkerrijtje (64 procent). Bij Pozuelo is dat moyenne amper 33 procent.

Kijkende naar de assists steekt Pozuelo duidelijk een tandje bij. Als hij een beslissende pass of voorzet geeft, staat de tegenstander ditmaal rond plaats 7 in de JPL (6,87). Hij is qua assists (8 op 15) beduidend doorslaggevender tegen clubs uit de top-6 (56 procent). Bij de Rode Duivel blijft het beeld nagenoeg even sterk (van 6,5 naar 6,06). En in vergelijking met de 56 procent van Pozuelo komt Vanaken tot 65 procent. Kortom: Vanaken is als het aankomt op goals en assists vaker prominent aanwezig in grotere matchen.

Impact
We weten hoe vaak, wanneer en tegen wie Pozuelo en Vanaken zich tonen, maar nog niet tot welke resultaten dit leidt. VoetbalPrimeur.be rekende uit dat Racing Genk met Pozuelo gemiddeld 2.00 punten per wedstrijd pakt. Vanaken en Club moeten het doen met een moyenne van 1.63. Maar hoe zit het met de partijen waarin de heren direct betrokken zijn bij een goal? Nou, als Pozuelo zich laat gelden stijgt het moyenne van Genk naar 2.18 punten. Vanaken brengt ook geluk: 2.28.

Onmisbaarheid
Het is uiteraard een understatement om te stellen dat zowel Vanaken als Pozuelo van goudwaarde zijn voor hun geliefde club. Pas in 2019 kunnen we oordelen hoe onmisbaar ze echt zijn. Pozuelo ontbrak enkel in drie bekerduels (2x winst, 1 verlies), terwijl Vanaken alleen op speeldag 30 (0-1 winst op Sint-Truiden) niet van de partij was. Het is voor beide titelkandidaten gezien alle stats te hopen dat hun sterspelers fit en in topvorm blijven. Genk verloor over het hele jaar 2018 6 keer (13 procent) met Pozuelo in de gelederen. Club met Vanaken: 11 keer (26 procent).

Conclusie
Het zijn grote parels voor die Jupiler Pro League, die we graag nog lang zien schitteren op de Belgische velden. Gezien hun prestaties valt daar voor te vrezen. Pozo heeft naar verluidt al een lucratief aanbod van een club uit het Midden-Oosten op zak. Als we kijken naar de statistieken, heeft Vanaken vooral het maken van goals een fikse voorsprong. Bovendien is hij sneller bij een goal betrokken. Vanaken laat het ook vaker zien tegen opponent van een sterker kaliber, al schakelt Pozuelo een niveau hoger als het aankomt op assists. Pozuelo pakt dan weer meer punten per match. Net als het aantal assists (18 stuks) is hun impact zo goed als in evenwicht. Wie de Gouden Schoen ook mag winnen, gestolen zal hij zeker niet zijn. 

Wie mag van jou de Gouden Schoen 2018 winnen? Vanaken, Pozuelo of toch een outsider en waarom? Zet het in de comments!

Poll

Wie mag van jou de Gouden Schoen 2018 winnen?

(1035 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws