Oranje naar Final Four na onwaarschijnlijke comeback in Duitsland: 2-2 in extremis

19-11-2018 22:47
43

Het Nederlands elftal heeft zich op de valreep gekwalificeerd voor de Final Four van de Nations League. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman leek op bezoek bij Duitsland een kansloze nederlaag tegemoet te gaan, maar boog in de laatste vijf minuten een achterstand om dankzij Quincy Promes en Virgil van Dijk.

Na amper twintig minuten stond er al een 2-0 stand op de scoreborden in Gelsenkirchen. Timo Werner kreeg een metertje te veel ruimte van Matthijs de Ligt en verraste doelman Jasper Cillessen met een verraderlijk afstandsschot: 1-0. Tien minuten later nam Leroy Sané een lange bal van achteruit aan en schoot hij de bal via Kenny Tete voorbij de grabbelende Cillessen.

Oranje kon de al gedegradeerde Mannschaft niet in verlegenheid brengen: Niklas Süle zorgde nog voor het meeste doelgevaar, maar kopte de bal net over het eigen doel. Vlak voor rust viel Ryan Babel geblesseerd uit, waardoor Javairo Dilrosun zijn Oranje-debuut mocht maken. De onfortuinlijke Hertha BSC-aanvaller mocht er welgeteld 21 minuten van genieten, voordat ook hij geblesseerd naar de kant moest.

Nederland was toen net aan de 3-0 ontsnapt: Frenkie de Jong verloor op het middenveld het duel van Serge Gnabry, die Werner de diepte in stuurde. De spits van RB Leipzig sprintte Tete eruit, maar schoot voorlangs. Vijf minuten voor tijd stond het opeens 2-1: Promes werd vrijgespeeld na een fraaie Oranje-aanval en krulde de bal op schitterende wijze voorbij Manuel Neuer.

Aanvoerder Van Dijk werd bij het ingaan van de vier minuten extra tijd naar voren gestuurd en had al direct succes. Invaller Tonny Vilhena slingerde de bal het strafschopgebied in, collega-invaller Luuk de Jong kopte door en Van Dijk volleerde de 2-2 binnen.

Oranje staat nu net als Frankrijk op zeven punten, maar eindigt op basis van onderling resultaat als koploper in Poule 1 van Divisie A. Het zal in de zomer samen met Zwitserland, Engeland en Portugal gaan strijden om de eerste Nations League-titel.