België koning in Europa, drie Belgische clubs stoten door in Europa League

België koning in Europa, drie Belgische clubs stoten door in Europa League

23-02-2017 23:07
8

De Belgische ploegen hebben donderdagavond geschiedenis geschreven in de Europa League. Anderlecht, KRC Genk en AA Gent deden hun zaak. De drie ploegen mogen zich opmaken voor de 1/8ste finales van de Europa League.

Niemand had het verwacht, maar het is toch gebeurd. Anderlecht, Genk en Gent konden zich kwalificeren voor de volgende ronde van de Europa League. Het seizoen 2016 - 2017 heeft daarmee een plekje in de geschiedenisboeken gekregen. Het is namelijk de eerste keer in 23 jaar dat de drie Belgsche ploegen zo ver geraken in Europa.

Dankzij die resultaten is ons land op weg naar de beste Europese campagne ooit. Het heeft nog 3,5 punten nodig om het record uit 1982 te breken. De achtste plek in de UEFA ranking is inmiddels al binnen. België is ook koning in Europa. In de Europa League heeft België nog het meeste aantal deelnemers. Duitsland en Rusland achtervolgen met nog twee deelnemers. Cyprus, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Turkije en Oekraïne/Spanje hebben er allemaal nog maar één.

Hoe is dit zo ver gekomen?
Anderlecht kon als eerste de kwalificatie veilig stellen. Het verloor wel in Rusland, maar kon in de laatste minuten nog scoren tegen Zenit Sint-Petersburg. Het werd 3-1, goed genoeg voor kwalificatie na een 2-0-overwinning in eigen huis. Genk kon in eigen huis winnen, het werd 1-0 tegen Astra Giurgiu. Gent beleefde een sprookje in Engeland. Op Wembley speelde het met 2-2 gelijk tegen Tottenham.