6 beloftentrainers in 7 jaar bij Anderlecht: Andere visies, gezondheid en promoties

6 beloftentrainers in 7 jaar bij Anderlecht: Andere visies, gezondheid en promoties

16 mei - 22:10 Laatste update: 17 mei - 21:44
1

RSC Anderlecht moet op zoek naar een nieuwe trainer voor de RSCA Futures. De voorbije seizoenen was het komen en gaan van trainers bij de laatste stap voor de A-ploeg van paars-wit. De redenen? Promoties, persoonlijke problemen en ambitie. VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Op 28 maart 2018 stapte Marc Coucke officieel binnen bij RSC Anderlecht. Het komen en gaan van personeel in Brussel begon dan. Heel wat werknemers gerelateerd aan het tijdperk Vanden Stock mochten gaan van de nieuwe voorzitter, maar er waren er die ook zelf vertrokken. Eén daarvan was Emilio Ferrera. Pas in de zomer van 2017 was hij bij de jeugd van Anderlecht aan de slag gegaan. In november van hetzelfde jaar veranderde Ferrera bij Anderlecht van job. Hij ging aan de slag als trainer van de U21, de voorloper van de RSCA Futures.


De lokroep van Preud'homme
Maar lang werkte Ferrera niet onder Coucke. Michel Preud'homme wist immers Ferrera te verleiden. De beloftencoach liet Brussel achter zich en trok naar Luik om Preud'homme bij te staan bij Standard. Bij Anderlecht leken ze het vertrek van Ferrera niet al te erg vinden. Jean Kindermans had immers een boontje voor Jonas De Roeck, die hij leerde kennen tijdens een Pro Licensescursus. De hoofdjeugdopleidingen zag in de dan 38-jarige Limburger de perfecte man om de talenten van paars-wit verder te ontwikkelen.

“Een meertalige coach die een mooie loopbaan als voetballer achter de rug heeft. Jonas kan bovendien al terugblikken op een goede trainerservaring op het hoogste niveau (STVV, nvdr). Hij bezit ook de nodige pedagogische kwaliteiten die ongetwijfeld zullen bijdragen tot de verdere ontwikkeling van onze talenten”, stelde Kindermans bij de voorstelling van de Roeck als trainer van de U21 in juni 2018.

Doorschuiven deel 1
Net zoals bij Ferrera duurde het niet lang alvorens er geschoven werd met De Roeck. Ditmaal had het te maken met het ontslag van Hein Vanhaezebrouck. Karim Belhocine mocht een tijdje als T1 bij de A-ploeg fungeren en kreeg De Roeck als assistent. De Roeck combineerde het T2-schap van de A-ploeg met de job van beloftencoach. Dat bleef hij doen toen Anderlecht Fred Rutten aanstelde als hoofdtrainer.

Aan het einde van het seizoen 2018-2019 liet Anderlecht weten Vincent Kompany terug naar Brussel te halen. Dat betekende opnieuw een wissel van de wacht bij de U21 van Anderlecht. Kompany bracht immers Craig Bellamy mee naar Anderlecht. De man uit Wales nam het stokje over van De Roeck bij de U21. De Roeck bleef fungeren als assistent bij de A-ploeg en werd zelfs even trainer ad-interim van Anderlecht. In 2021 besloten De Roeck en Anderlecht een einde te maken aan hun samenwerking.

Met Bellamy stelde Anderlecht een atypische manager voor de club. Als speler was de vriend van Kompany immers het tegenovergestelde van een jeugdproduct van Anderlecht. Bellamy tekende in juli van 2019 bij Anderlecht. In september van 2021 kondigde Anderlecht zijn afscheid aan. De reden was triest. 'Bellamy worstelde in het verleden al met mentale problemen en die nemen de laatste tijd opnieuw de bovenhand. De Welshman maakt met zijn vertrek een enorm moeilijke, maar absoluut noodzakelijke beslissing voor zijn gezondheid', liet Anderlecht destijds weten.

(Geen) nieuwe Jean Dockx
Anderlecht had in de zomer van 2021 al ingespeeld op de gezondheidsproblematiek van Bellamy. Het stelde immers Robin Veldman aan. De Nederlander had in het verleden bij de jeugd van sc Heerenveen en Ajax gewerkt. “Zijn mooie parcours bij een voorbeeldclub als Ajax Amsterdam moet ons helpen onze opleiding naar een nog hoger niveau te tillen en de doorstroming verder te optimaliseren. Het is daarnaast een eer voor ons dat Robin onze club als een volgende stap in zijn carrière ziet, wat ook aangeeft dat onze opleiding internationale waardering geniet”, stelde Peter Verbeke – destijds Sports Director – bij de aanstelling van Veldman.

Doorschuiven deel 2
Veldman maakte indruk als beloftencoach en al snel klinkt het dat de Nederlander 'de moderne Jean Dockx' moet worden, maar een clublegende wordt Veldman in Brussel niet. Net zoals bij De Roeck had dat alles te maken met de ontwikkelingen bij de A-ploeg. In oktober van 2022 besefte Anderlecht dat Felice Mazzu toch niet de ideale T1 was. Veldman moest depanneren als T1. Wanneer Brian Riemer aangesteld werd, bleef Veldman nog even aan als T2, maar in juli 2023 nam Anderlecht definitief afscheid van Veldman.

“De club is sinds januari een nieuwe weg ingeslagen. Bij zo’n proces horen ook soms moeilijke beslissingen. Na enkele gesprekken met Robin aan het einde van dit seizoen, hebben we beslist om de samenwerking niet verder te zetten. Dat neemt niet weg dat we Robin’s inzet altijd gewaardeerd hebben, we wensen hem dan ook het allerbeste voor de toekomst”, stelde CEO Sports Jesper Fredberg. Veldman werkt ondertussen als trainer van Club NXT.

Niet op dezelfde golflengte
In oktober van 2022 had Anderlecht Veldman bij de RSCA Futures vervangen door Guillaume Gillet, die tot dan de assistent was van Mazzu bij de A-ploeg. De ex-speler en het bestuur zaten evenwel niet op dezelfde lijn. Gillet had onder meer moeite met het komen en gaan van spelers en het verplicht op posities plaatsen van jonkies. In juni van 2023 is ook het 'tijdperk' Gillet voorbij.

“We zijn blij dat Guillaume zijn eerste stappen als coach bij de club van zijn hart heeft kunnen zetten. Maar we moeten eerlijk zijn: het was ook voor hem geen evidente context dit seizoen. Guillaume zal zijn ontwikkeling als coach elders verder zetten. We willen hem hoe dan ook oprecht bedanken voor het afgelopen seizoen”, aldus Fredberg bij het afscheid van Gillet.

Weer weg naar één jaar
In juni van 2023 liet Anderlecht weten ditmaal de sleutels van de beloftenploeg in handen te leggen van Marink Reedijk. Op zijn 31e liet de Nederlander Vitesse achter zich. Daar wij de assistent geweest van Thomas Letsch en Phillip Cocu. Ook had hij een verleden bij de jeugd van West Brom en Ajax. Amper 11 maanden later kondigde Anderlecht alweer het vertrek van Reedijk aan.

Volgens Mikkel Hemmersam heeft Reedijk de ambitie om nu op eigen benen op het hoogste niveau actief te zijn. “We willen Marink eerst en vooral bedanken voor de goede samenwerking. Marink heeft goed werk verricht met de ontwikkeling van spelers en staf, er zijn dit seizoen duidelijke stappen gezet. Marink koestert ambities om een eerste elftal te leiden en dat willen we hem ook van harte gunnen. We wensen hem oprecht het allerbeste toe”, aldus de Academy Director van Anderlecht.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.