Ondanks tegenvallers ruikt NEC glorie: 'Situatie Dost (ex-Club Brugge) was zwaar'

Ondanks tegenvallers ruikt NEC glorie: 'Situatie Dost (ex-Club Brugge) was zwaar'

21 april - 13:10

Carlos Aalbers, technisch directeur van NEC, hoopt dat de Nijmegenaren ondanks de matige start en winterse tegenvallers volgend seizoen Europees voetbal spelen. Zondagavond kan dit al verzekerd worden tegen Feyenoord in de finale van de KNVB beker. Aalbers vertelt ook over het uitvallen van Bas Dost, de voormalige spits van Club Brugge, kampte met hartproblemen. 

Aalbers stond in augustus nog met een aantal spelers een groep gefrustreerde supporters te woord bij de ingang van De Goffert. De eerste twee wedstrijden van het seizoen werden verloren en de functie van trainer Rogier Meijer kwam onder druk te staan. We begonnen in de zomer met dertien nieuwe spelers", blikt hij terug bij de NOS. "Die druppelden in de loop van de voorbereiding binnen. En dat kost gewoon tijd: ze moesten zich aanpassen en het moest een team worden. Dat soort factoren bepaalt je succes."

De directeur zag in oktober de puzzelstukjes in elkaar vallen. "Philippe Sandler kwam terug van een blessure en de rol van Bas Dost werd steeds groter", vertelt Aalbers. "Je zag het in elkaar vallen. Eerst leidde dat tot gelijke spelen, daarna ook tot zeges. Toen de winterstop begon, zag het er opeens heel anders uit en stonden we waar we wilden."

Ongeschonden bleef NEC niet tijdens de winter. Vooral de hartproblemen van Bas Dost hebben veel impact gehad op de ploeg. "We hebben in de winter ook tegenvallers gehad", aldus Aalbers. "De situatie rondom Bas Dost was zwaar. En we raakten Magnus Mattsson kwijt aan FC Kopenhagen."

"Het knappe is dat de groep altijd bij elkaar is gebleven", zegt Aalbers. Hij is daarom ook erg te spreken over Meijer. "Hij heeft echt volgehouden. Hij is blijven geloven in het spelplan dat hij in zijn hoofd had." Voor NEC zijn er nu nog twee routes naar Europees voetbal. "Dat halen zou enorm veel betekenen voor de club. Ik heb het in 2008/2009 meegemaakt bij NEC. Het brengt heel veel teweeg. Alles gaat naar een hoger niveau, van de aandacht voor de club tot ons imago tot de kwaliteit van de spelers."