Debast speelt Play-Offs ook met EK-ticket in hoofd: Mij overtuigd tegen Engeland

Debast speelt Play-Offs ook met EK-ticket in hoofd: "Mij overtuigd tegen Engeland"

6 april - 11:11 Laatste update: 11:29
10

Als prille twintiger zou 2024 voor Zeno Debast wel eens één van de meest memorabele jaren uit zijn voetballoopbaan kunnen worden. Met RSC Anderlecht strijdt hij volop mee voor de Belgische landstitel en deze zomer wenkt ook het Europees Kampioenschap in Duitsland. Beide ambities gaan hand in hand, merkt Marc Degryse op.

In de kwalificatiecampagne voor Euro 2024 koos bondscoach Domenico Tedesco liefst voor het duo Wout Faes - Jan Vertonghen in het hart van de defensie. Onlangs kreeg Debast op Wembley echter de kans om die hiërarchie te doorbreken. Degryse bekeek zijn prestatie met argusogen. "Die match tegen Engeland was een serieuze test. Tegen een groot voetballand is hij zeker niet door de mand gevallen", geeft de analist een positief rapport mee bij Het Laatste Nieuws.

Vooral zijn lef in zo'n mythisch stadion deed Degryse plezier. "Met de bal aan de voet is hij sterk. Hij durft dribbelen en heeft een goede inspeelpass, of het nu strak over de grond is of met een lange bal." Aan zijn voetballende kwaliteiten werd eigenlijk nooit getwijfeld, maar op verdedigend vlak was dat wel het geval. Ook daar ziet Degryse progressie. "Nu bleef hij tegen een fysiek serieus sterke klant als Toney toch overeind."

Door die prima partij tegen de Engelsen lijkt Debast nu helemaal in de weegschaal te liggen met Faes. In de Champions' Play-Off kan hij het hart van Tedesco definitief veroveren. "Ik zie die als negen testwedstrijden voor zijn kansen op het EK in de nationale ploeg",stelt de voormalige Gouden Schoen. Als het van hem afhangt, zal Debast het pleit ook winnen. "Op basis van die wedstrijd tegen Engeland heeft Debast me echt overtuigd. Als hij geen cadeaus geeft aan de tegenstander, maakt hij een goede kans op een basisplek op het EK", steekt Degryse het jeugdproduct van Anderlecht een hart onder de riem.