NEC de bananenschil voor PSV en Bakayoko: Eerste competitienederlaag koploper

30 maart - 19:32 Laatste update: 19:32

Het heeft 27 speelrondes geduurd, maar PSV en Johan Bakayoko hebben voor het eerst dit seizoen een Eredivisie-wedstrijd verloren. De ploeg van trainer Peter Bosz kwam matig voor de dag tegen NEC, dat daar in het Goffertstadion wel raad mee wist: 3-1. Bakayoko maakte het enige doelpunt voor PSV.

Bosz gaf voor het duel aan dat het seizoen 'bijzonder' is en dat het 'uniek' kan worden, gezien de toen nog ongeslagen status. De PSV-trainer koos voor de gebruikelijke namen en dat leek aanvankelijk een goede zet. Hoewel PSV van meet af aan niet zo dominant speelde als zo vaak dit seizoen, kwam de Eindhovense club wel op voorsprong. Na twintig minuten spelen kon Rode Duivel Johan Bakayoko de bal binnenlopen.

Het leek het startschot voor de 24ste zege van het seizoen, maar NEC gaf zich niet gewonnen. Vlak voor rust wees arbiter Bas Nijhuis naar de stip, nadat Joey Veerman een overtreding had begaan. Routinier Lasse Schöne faalde oog in oog met Walter Benítez niet: 1-1.

In de rust nam Bosz van de gelegenheid gebruik om in te grijpen. Hirving Lozano bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door Malik Tillman. Het resulteerde niet in het gewenste effect. Vier minuten na rust pakte NEC namelijk de leiding via Kodai Sano, die Benítez in de korte hoek verschalkte. Het werd nog mooier voor de thuisploeg, want na iets meer dan een uur spelen maakte Sylla Sow de 3-1.

PSV moest alle zeilen bijzetten om een nederlaag te voorkomen. Nadat Luuk de Jong de lat had geraakt, kregen de Eindhovenaren een penalty wegens een overtreding op Sergiño Dest. De Jong, vaak een zekerheidje vanaf de stip, zag zijn strafschop gestopt worden door Jasper Cillessen.

Het was het signaal dat PSV er niet in zou gaan slagen een resultaat te halen in Nijmegen. NEC trok de zege over de streep en klimt daardoor over Ajax heen naar plek vijf. PSV heeft nog altijd tien punten voorsprong op Feyenoord - de Rotterdammers komen zondag in actie tegen FC Utrecht - maar het aanstaande kampioenschap zal door de nederlaag minder glans krijgen.