Nederland komt in slotfase helemaal los en zet grote score neer tegen Schotland

22 maart - 22:46
4

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond een oefeninterland overtuigend gewonnen van Schotland. De formatie van bondscoach Ronald Koeman sprankelde in de eerste helft allerminst, maar liep uiteindelijk toch nog uit naar 4-0. Vlak voor rust scoorde Tijjani Reijnders de openingstreffer, waarna het Oranje-feest in de slotfase losbarstte.

Koeman verraste met zijn opstelling, door Jeremie Frimpong in de basis te zetten. Ook Wijnaldum, na lange tijd weer van de partij, verscheen aan de aftrap. De openingsfase in de Johan Cruijff ArenA was allesbehalve sterk. Schotland was dominanter, drukte Oranje ietwat naar achter en dwong ook de eerste echt grote kans af. Ryan Christie kopte op doel, maar zag doelman Mark Flekken schitterend redding brengen.

In het restant van de eerste helft deelde het Nederlands elftal niet veel meer dan een paar kleine speldenprikjes uit. Cody Gakpo werd nog wel gevaarlijk, maar maakte op het moment dat hij iets uit kon richten een opmerkelijke schwalbe. Vlak voor rust kon de ArenA, uit het niets eigenlijk, alsnog opveren. De wederom sterk spelende Reijnders schoot van ver prachtig raak.

In de tweede helft voltrok zich een soortgelijk spelbeeld. Schotland speelde behoorlijk goed en creëerde ook een aantal behoorlijke kansen. Scott McTominay was dichtbij, evenals spits Lawrence Shankland, die de lat raakte na slordig balverlies van de wat ongelukkige Mats Wieffer. Even daarvoor liet Oranje overigens een grote mogelijkheid op de 2-0 liggen, toen een schot van Memphis na een mooie actie wat kracht miste.

Ruim twintig minuten voor tijd verdubbelde Oranje de score. Uitgerekend Wijnaldum, wiens rentree gepaard ging met de nodige scepsis, scoorde. De aanvallende middenvelder kopte raak na een voorzet van Gakpo. Ongeveer tien minuten en het inbrengen van  Donyell Malen en Wout Weghorst later, werd het  3-0. Laatstgenoemde knikte raak uit een hoekschop. Even voor tijd werd het zelfs 4-0. Malen schoot raak na een mooie assist van uitblinker Reijnders.

Zijn treffer bleek het laatste wapenfeit na een boeiende negentig minuten voetbal, waarin Oranje vooral in de eerste helft niet echt overtuigde.