Viervoudig kampioen met Ajax haalt club door de mangel: Koopclub geworden

Viervoudig kampioen met Ajax haalt club door de mangel: "Koopclub geworden"

5 maart - 20:24

Tscheu La Ling snapt weinig van het beleid van Ajax de laatste jaren. De aanvaller die meer dan 220 duels voor de Amsterdammers speelde, vindt dat zijn oude team van een opleidingsclub een koopclub is geworden. Ling denkt dat het nog wel even duurt voordat dit is opgelost.

"Eigenlijk is Ajax in die periode van de Europese successen omgeturnd van opleidingsclub tot koopclub", vertelt Ling in gesprek met Voetbal International. "Natuurlijk heeft Ajax de laatste jaren Europese successen geboekt, maar dat gebeurde als koopclub. In het meegroeien met de wereldmarkt is Ajax een koopclub geworden. Wat je nu ziet is een symptoom, maar de kern van het probleem is al eerder ontstaan."

Ling refereert daarmee ook naar de spelers die afgelopen zomer zijn gehaald. Volgens de oud-aanvaller geen slechte spelers, maar gewoon geen jongens die bij Ajax passen. "Er lopen nu gewoon geen Ajax-voetballers tussen. Men zegt dat ze niet goed genoeg zijn, maar het zijn gewoon geen spelers voor Ajax. Het gaat nu ook twee à drie jaar duren voor Ajax weer internationaal indruk kan maken. Daar moet je niet te licht over denken."

Een speler die volgens Ling wel echt iets voor Ajax was, is Leon Bailey. De Amsterdammers liepen de Jamaicaan meerdere keren mis en aanstaande donderdag speelt hij bij tegenstander Aston Villa. Ling zag echter dat Ajax wel meer goede spelers misliep. "Het ging niet alleen om Bailey, maar ook om Wesley Moraes (ex-Aston Villa) en Stanislav Lobotka (ex-Jong Ajax, nu Napoli) die naar Ajax konden worden gehaald. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel miljoenen Ajax is misgelopen."