Deze vijf ontbreken voor Club Brugge – RSC Anderlecht, wie lijdt het meeste?

Deze vijf ontbreken voor Club Brugge – RSC Anderlecht, wie lijdt het meeste?

24 februari - 21:00 Laatste update: 26 februari - 16:35
34

Er zijn vijfspelers waar Club Brugge en RSC Anderlecht niet over kunnen beschikken tijdens de kraker van de 27e speelronde in de Jupiler Pro League. Deze vijf zijn verdeeld over Club Brugge en Anderlecht. Club Brugge moet er twee missen en Anderlecht drie. Club Brugge zag Hugo Vetlesen terugkeren in de selectie, maar het is nog maar de vraag of de pas herstelde Noor ook aan speelminuten gaat komen tegen Anderlecht.

Het gemis van Club Brugge
Bij Club Brugge ontbreekt Philip Zinckernagel nog altijd na zijn blessure die werd opgelopen in de met 2-1 verloren match op bezoek bij Royal Antwerp FC. Naast Zinckernagel moet Club Brugge ook Igor Thiago missen, de spits kreeg twee keer geel tijdens de derby tegen Cercle Brugge. Behalve Zinckernagel raakte Vetlesen ook geblesseerd in de match op De Bosuil tegen Antwerp, maar Vetlesen zit nu weer voor het eerst bij de selectie van Blauw-Zwart.

Blessuregevallen van Anderlecht
Anderlecht moet het al een tijdje stellen zonder Thomas Delaney, Moussa N’Diaye en Francis Amuzu. Anderlecht zag Killian Sardella en Ludwig Augustinsson terugkeren uit de ziekenboeg. Delaney, N'Diaye en Amuzu kampen nog met een blessure, waardoor zij niet inzetbaar zijn voor hoofdtrainer Brian Riemer. Vooral de aanvallende impuls van Amuzu en de ervaring van Delaney zijn voor de kraker met Club Brugge een aderlating voor Anderlecht.

Voor wie weegt het gemis zwaarder?
Club Brugge moet tegen Anderlecht twee potentiële basispionnen missen. Vooral op het middenveld was het puzzelen voor hoofdtrainer Ronny Deila door de afwezigheid van zijn twee Scandinavische middenvelders Zinckernagel en Vetlesen. Met de terugkeer van Vetlesen heeft Deila weer meer opties. Daarnaast kreeg de trefzekere Igor Thiago in de 97e minuut zijn tweede gele kaart tegen Cercle Brugge, toch is niet iedereen even overtuigd of dat een tegenvaller is voor Club Brugge.

Nadeel of toch voordeel voor Club Brugge?
Thiago wist na een stroeve start veelvuldig het net te vinden voor Club Brugge. Toch klinken er meerdere geluiden dat de aankomende transfer zijn tol eist op de focus van de Braziliaanse spits van Club Brugge. Velen zien het dan ook als een positief verschil dat niet Thiago, maar Ferran Jutgla start in de kraker tegen Anderlecht in de punt van de aanval. Jutgla wist in zijn laatste drie matchen voor Club Brugge telkens een doelpunt te maken. 

Return of the backs
Anderlecht moet het al langere tijd stellen zonder Delaney, N’Diaye en Amuzu. Eerder kon Anderlecht ook niet beschikken over Sardella en Augustinsson. Deze twee backs zijn teruggekeerd, waardoor ook de balans in het elftal van Brian Riemer is wedergekeerd. Het is nog wel de vraag in hoeverre Augustinsson en Sardella op dit moment volledig wedstrijdfit zijn voor Anderlecht.

Verschil tussen afwezigen Anderlecht en Club Brugge
Met de terugkeer van Vetlesen is het verschil tussen het gemis van Club Brugge en Anderlecht niet meer bijzonder groot. Voor beide ploegen zijn de geblesseerden nu verdeeld over het veld, waar eerder zowel Anderlecht als Club Brugge last hadden van blessures in een specifiek gebied. Voor Anderlecht waren dit de backs en voor Club Brugge de middenvelders. Door de leegloop van de ziekenboeg kunnen Club Brugge en Anderlecht de resterende onbeschikbare spelers gemakkelijker worden opgevangen. Anderlecht kampte eerder met drie geblesseerde backs waardoor middenvelder Kristian Arnstad noodgedwongen op de linksback positie moest opereren.

Conclusie voor de kraker tussen Club Brugge en Anderlecht
We kunnen concluderen dat het gemis van Club Brugge en Anderlecht op dit moment vergelijkbaar is. Voor beide ploegen is het nog maar de vraag in hoeverre de herstelde spelers ook daadwerkelijk inzetbaar zijn voor de aankomende kraker in het Jan Breydelstadion. Het belooft hoe dan ook een interessante ontmoeting te worden tussen Club Brugge en RSC Anderlecht, de nummers drie en twee van de competitie.