De dure voorgangers van Thiago: De Ketelaere had tijd nodig, pechvogel Izquierdo

De dure voorgangers van Thiago: De Ketelaere had tijd nodig, pechvogel Izquierdo

16 februari - 19:00 Laatste update: 17 februari - 09:50
2

Igor Thiago is aan zijn laatste maanden bij Club Brugge bezig. In de zomer verhuist de Braziliaanse aanvaller naar Brentford FC. Met een transferprijs van 37 miljoen euro is Thiago de duurste uitgaande transfer van Club Brugge ooit. Hoe verging het de 9 andere duurste uitgaande transfers van Club Brugge na hun vertrek uit het Jan Breydelstadion? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

1) Charles De Ketelaere
Wanneer: 2022
Vertrokken naar: AC Milan
Transferbedrag: 36,5 miljoen euro
Huidige club: Atalanta Bergamo

Met onder meer drie Belgische landstitel op zak wisselde Charles De Ketelaere Club Brugge in voor AC Milan. Vorig seizoen kreeg CDK bij de Rossoneri de nodige kansen, maar onze jonge landgenoot had het moeilijk bij de Italiaanse topclub. In 40 duels kon hij geen enkele keer scoren en gaf hij slechts één assist. Afgelopen zomer besliste De Ketelaere om het een stapje lager in de Serie A te proberen. Als huurling ging hij aan de slag bij Atalanta. Bij de ploeg uit Bergamo toonde de middenvelder/aanvaller dat hij meer dan mee kan in 'de laars'. Voor Atalanta zit De Ketelaere ondertussen aan 10 goals en 7 assists in 27 wedstrijden. 

2) Wesley Moraes
Wanneer: 2019
Vertrokken naar: Aston Villa
Transferbedrag: 25 miljoen euro
Huidige club: Stoke City

In zijn eerste seizoen bij zijn nieuwe werkgever liep het serieus mis voor Wesley. Nadat hij midden januari tegen Burnley zijn vijfde competitiedoelpunt in 21 duels had gemaakt, maakte de aanvoerder van The Clarets Ben Mee een stevige overtreding op Wesley. Het verdict was hard: een gescheurde kruisband en meer dan een jaar niet voetballen. Aston Villa verhuurde nadien Wesley terug aan Club Brugge, maar dat werd geen succes. De verhuurperiode werd dan ook vroegtijdig gestopt. Daarna volgden verhuurperiodes aan het Braziliaanse Internacional en het Spaanse UD Levante. Tegenwoordig voetbal Wesley in de Engelse Championship. Bij Stoke City verzamelde hij dit seizoen 871 speelminuten in 23 wedstrijden. Hij wacht nog altijd op zijn eerste doelpunt. 

3) Odilon Kossounou
Wanneer: 2021
Vertrokken naar: Bayer Leverkusen
Transferbedrag: 23 miljoen euro
Huidige club: Bayer Leverkusen 

Sinds een kleine week mag de krachtige verdediger zich kampioen van het Afrikaanse continent noemen. Alleen al met die titel op je palmares valt je loopbaan geslaagd te noemen! Ook in clubverband gaat het Kossounou nog steeds voor de wind. In zijn derde seizoen bij Leverkusen blijft de Ivoriaan een belangrijke rol vervullen. Mogelijk leidt hem dat naar een andere, historische titel. Momenteel staat de ploeg van Xabi Alonso immers vijf punten los op het ongenaakbare Bayern München. Wordt 2024 straks helemaal een grand cru voor Kossounou?

4) Abakar Sylla
Wanneer: 2023
Vertrokken naar: Strasbourg
Transferbedrag: 20 miljoen euro
Huidige club: Strasbourg

Op het eerste zicht misschien een opzienbarende overstap, maar als je weet dat Strasbourg nauwe banden onderhoudt met Chelsea FC, valt de keuze van Sylla al beter te begrijpen. Tot voor kort was hij er ploegmaat van Matz Sels, die inmiddels in de Premier League keept. Zelf heeft Sylla toch wat moeten wennen aan de Ligue 1. Sinds zijn debuut midden augustus startte hij toch al negen keer op de bank. In Brugge viel de verdediger op dankzij zijn klasse, maar evenzeer vanwege geregelde kortsluiting in de bovenkamer. Met amper twee gele kaarten achter zijn naam lijkt hij aan dat laatste aspect te werken.

5) José Izquierdo
Wanneer: 2017
Vertrokken naar: Brighton & Hove Albion
Transferbedrag: 18 miljoen euro
Huidige club: zonder club

Ongetwijfeld het droevigste verhaal uit het lijstje. Met de Gouden Schoen 2016 op de schouw lag de Europese top aan de voeten van Izquierdo. De vleugelflitser verzilverde zijn steile opgang in ons land met een fraaie transfer richting Brighton. Aan de Britse zuidkust doofde zijn loopbaan echter langzaam uit als een nachtkaars, ten gevolge van ontzettend veel blessurepech. Zijn hoopgevende debuutseizoen (23 basisplaatsen, 5 doelpunten) kreeg daardoor geen gepast vervolg. In 2021 streek Izquierdo zowaar nog eens neer op het oude nest, maar ook die wanhoopspoging bracht geen soelaas. Sindsdien zit de nu 31-jarige Colombiaan zonder club …

6) Krepin Diatta
Wanneer: 2020
Vertrokken naar: AS Monaco
Transferbedrag: 16,7 miljoen euro
Huidige club: AS Monaco 

Als 34-voudige international en vertrouwde kracht bij Monaco kan Diatta zeker niet klagen over zijn carrière. Toch is die échte grote doorbraak op het Europese toneel er nog niet helemaal gekomen. Zijn kwalijkste euvel? Fletse statistieken. Bij zijn vierde jaar in het Prinsdom zit de vleugelspeler nog altijd maar aan acht goals. In totaal, wel te verstaan … Mede daarom schippert Diatta al te vaak tussen bank en basis. Nu Philippe Clement zijn heil in Glasgow gezocht heeft, lijkt hij zelfs nog een trede gezakt te zijn in de hiërarchie. 

7) Arnaut Danjuma
Wanneer: 2019
Vertrokken naar: Bournemouth FC
Transferbedrag: 16,46 miljoen euro
Huidige club: Everton FC

Amper één jaartje in het Venetië van het Noorden bleek voldoende om de buitenlandse scouts te overtuigen. Daar zat die ene treffer op het veld van Atlético Madrid ongetwijfeld voor veel tussen. Sindsdien leek the sky the limit voor Danjuma, die na twee opeenvolgende knalcampagnes in de Championship en voor Villarreal in de Champions League (zes goals!) als huurling richting Premier League trok. Daar kwam er dan toch een rek op zijn ontwikkeling te staan. Bij Tottenham Hotspur vertolkte de Nederlandse Nigeriaan slechts een bijrol. Dit seizoen is dat op Goodison Park eigenlijk niet anders.

8) Loïs Openda
Wanneer: 2022
Vertrokken naar: RC Lens
Transferbedrag: 15,39 miljoen euro
Huidige club: RB Leipzig

Enigszins het omgekeerde verhaal van dat van Danjuma. Bij Club Brugge geloofde men niet echt in haar bliksemsnelle jeugdproduct, die zich op uitleenbasis in de Eredivisie wél liet opmerken. Het leverde Blauw-Zwart een meer dan aardig zakcentje op. Had Lens zich niet miskeken op dat bedrag? Hoegenaamd niet, zou de toekomst uitwijzen. Afgelopen seizoen ontbolsterde Openda helemaal, wat hem zelfs een plekje in de ‘Ploeg van de Ligue 1’ opbracht, naast ene Kylian Mbappé. Leipzig twijfelde niet, legde een slordige 40 miljoen euro op tafel en plukt daar nu al de vruchten van. Met vijftien rozen in de Bundesliga is Openda er clubtopschutter. Volgende doelstelling: schitteren op Euro 2024!

9) Noa Lang
Wanneer: 2023
Vertrokken naar: PSV
Transferbedrag: 12,5 miljoen euro
Huidige club: PSV

Zelfs de grootste haters baalden stiekem bij zijn afscheid. Met het Nederlandse woelwater viel er immers altijd wel iets te beleven. Dat had het bestuur van PSV uiteraard ook gezien, maar toch besloten de Eindhovenaren hem terug over de grens te loodsen. Zou het daar al spijt van hebben? Veel akkefietjes heeft Lang nog niet op zijn kerfstok staan in PSV-loondienst, al komt dat hoofdzakelijk door zijn blessurelast. Al sinds het zomerkamp wordt hij achtervolgd door de pechduivel. Even vreesden specialisten dat Lang een kruis moest trekken over zijn seizoen, maar nu zou hij toch nog in actie kunnen komen op de slotspeeldagen. Als voorbereiding op het EK?