Twaalf sterren aan de Afrikaanse hemel: de talenten om te volgen op de Afrika Cup

Twaalf sterren aan de Afrikaanse hemel: de talenten om te volgen op de Afrika Cup

11 januari - 19:00 Laatste update: 13 januari - 08:30
1

In Ivoorkust gaat zaterdag de 34e editie van de Afrika Cup van start. Vedetten als Sadio Mané of Mo Salah hebben het toernooi al lang in rood omcirkeld, maar ook enkele opkomende talenten willen zich uitleven op de springplank naar een topstatus. VoetbalPrimeur.be heeft een selectie klaar van twaalf Afrikaanse parels (geboren in 2000 of later) om in de gaten te houden, mét een flinke laag JPL-saus.

Mohamed Amoura (Algerije)
Beginnen doen we met een naam die intussen als een klok klinkt, althans in Belgische oren. Het witte konijn van Union Saint-Gilloise is van plan om nu ook op een internationaal podium verdedigers de stuipen op het lijf te jagen. Zijn pijlsnelle benen en verfijnde afwerking moeten Algerije minstens naar de kwartfinale stuwen. De voorbereiding deed alvast het beste verhopen, want daarin was Amoura goed bij schot.

Oswin Appollis (Zuid-Afrika)
Tegenwoordig trekken Afrikaanse talenten massaal op piepjonge leeftijd naar Europa, om daar hun voetbalheil te zoeken. Dat betekent echter niet dat er op het continent geen goudhaantjes meer overblijven. Deze Appollis is daar het levende bewijs van. Bij Polokwane City, een club uit zijn thuisland, is de 22-jarige middenvelder een absolute smaakmaker. Met amper vijftien minuten (!) interlandvoetbal op de teller mag hij zich nu aan het grote publiek tonen.

Lamine Camara (Senegal)
De Senegalese selectie oogt opnieuw bijzonder weelderig, waardoor het land net als op de vorige uitgave als één van de topfavorieten van start gaat. In de schaduw van Sadio Mané en Kalidou Koulibaly profileert ook een twintigjarige snaak zich steeds nadrukkelijker. Groen achter de oren, dat wel, maar Camara is sinds de start van het seizoen een vaste waarde bij FC Metz. Wie als middenvelder in de Ligue 1 kan domineren, moet ook op het Afrikaanse kampioenschap zijn mannetje kunnen staan.

Bilal El Khannouss (Marokko)
Hij behoeft nog weinig inleiding, maar nog eens de loftrompet spelen kan geen kwaad. Wat deed het pijn toen El Khannouss besloot om voor zijn Marokkaanse roots te kiezen in plaats van de Rode Duivels te vervoegen. Bij KRC Genk slaken de toeschouwers wekelijks kreten van opwinding wanneer zijn gouden voeten de bal beroeren. Op het memorabele WK van 2022 mocht El Khannouss al eens opdraven in de kleine finale, maar nu is hij klaar om zijn stempel te drukken op Marokko.

Ousmane Diomande (Ivoorkust)
De Portugese Primeira Liga staat erom bekend bikkelhard te zijn op verdedigend vlak. Om daar dan als twintigjarig veulen al duchtig mee te strijden … Hoedje af! De ranke Diomande stapte in januari 2023 over van Midtjylland naar Sporting Lissabon. Daar schopte hij het eigenlijk van bij zijn aankomst tot basisklant. Eén van de ijkpunten van de nieuwe generatie die Ivoorkust aan het uitbouwen is.

Kamory Doumbia (Mali)
Nog een middenvelder die zich tracht door te zetten in de Ligue 1, al is Doumbia een aanvallende profiel dan zijn voorgangers. De laatste weken heeft hij zich tot een regelrechte sensatie ontpopt. In zijn laatste wedstrijd van 2023 scoorde hij liefst vier keer in dienst van Stade Brest. Alsof die sollicitatiebrief nog niet uitvoerig genoeg was, trof hij sinds september ook vier keer raak in interlands. Als de Malinees deze lijn doortrekt, is de ontdekking van de Afrika Cup 2023 in één klap bekend!

Issa Kaboré (Burkina Faso)
Als Belgische voetbalvolger zou je haast van je stoel vallen wanneer je verneemt dat Kaboré nog steeds maar 22 jaar jong is. Het lijkt immers al een eeuwigheid geleden dat hij zich bij KV Mechelen op de kaart zette. Via de Ligue 1 is de flukse rechtsachter nu al in de Premier League geraakt, ook al is het dan ‘slechts’ bij laagvlieger Luton Town. Op de vorige Afrika Cup werd hij al verkozen tot beste jongere. Vanaf komende week gaat Kaboré op herhaling.

Karim Konaté (Ivoorkust)
Je kan er je klok op gelijk zetten in zulke lijstjes: wie aanstormend talent zegt, zegt RB Salzburg. De 21-jarige Konaté kan bijgevolg niet ontbreken. De alomaanwezige Oostenrijkse scouting plukte hem als tiener al weg uit zijn thuisland. Een uitleenbeurt aan een tweedeklasser creëerde meteen hoge verwachtingen: de aanvaller tekende er prompt voor vijftien competitiegoals. Salzburg haalde hem vorige zomer met plezier terug, en kijk, het bleek de juiste zet. Ook bij de primus van de Österreichse Bundesliga is Konaté uitstekend bij schot met acht stuks.

Odilon Kossounou (Ivoorkust)
Brugge werd al snel te klein voor de Ivoriaanse krachtpatser, zeker toen duidelijk werd dat hij ook nog eens polyvalentie vertoonde. Dat zien trainers graag. Bayer Leverkusen viel het hardst in zwijm en had liefst 23 miljoen euro over om Kossounou naar de Bundesliga te loodsen. Ook daar paste hij zich moeiteloos aan. Net als heel Leverkusen droomt de verdediger ervan om Bayern München naar de kroon te steken, maar eerst wacht een even heilige missie met zijn thuisland.

Mohammed Kudus (Ghana)
De linkspoot heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot een gekende naam. Bij Ajax mocht Kudus voor het eerst proeven van het betere Europese werk. Het bleek een opstapje naar het WK in Qatar, waar hij de held van de natie werd door twee keer te scoren in de 2-3-zege tegen Zuid-Korea. Zo’n prestatie gaat in de Premier League nooit onopgemerkt voorbij. West Ham United flirtte het best en ook in Londen loopt het gesmeerd. Zes doelpunten tot dusver is lang niet slecht voor een nieuwkomer.

Adamo Nagalo (Burkina Faso)
Afrikaanse groeibriljanten en Nordsjaelland, het is de afgelopen jaren een geslaagd huwelijk. Hoewel hij in september 2002 het levenslicht zag, is Nagalo nu al ruim drie jaar lang de rots in de branding in de Deense achterhoede. De rechtsvoetige Burkinees combineert kracht aan snelheid en beschikt ook over een prima positiespel. Fenerbahçe trok eerder al aan zijn mouw, maar verschiet niet als zijn volgende stap al een niveautje hoger ligt. Een overtuigende Afrika Cup kan op dat vlak wonderen doen!

Ernest Nuamah (Ghana)
Bij de betere voetbalquizer doet deze naam ongetwijfeld een belletje rinkelen. Jazeker, Nuamah is de recordaanwinst aller tijden van … RWDM! Afgelopen zomer brak de promovendus zowaar bijna het nationale record door een Ghanese aanvaller voor 25 miljoen euro over te nemen van (jawel) Nordsjaelland. Het ging om een twijfelachtige vriendendienst voor zusterclub Olympique Lyon. Los van dat schimmige verhaal is Nuamah een klasbak in wording. In Zuid-Frankrijk kreeg hij toch al bijna duizend minuten, met één doelpunt en één assist op het rapport.