De winterse vertrekwensen van Anderlecht: Riemer wil versmalling, Raman kandidaat

De winterse vertrekwensen van Anderlecht: Riemer wil versmalling, Raman kandidaat

7 januari - 10:10 Laatste update: 8 januari - 14:30
3

De start van een nieuw jaar, dat betekent gelukwensen van alles en iedereen. Bij de Belgische topclubs is dat niet anders. Aangezien de wintermercato is aangebroken, gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar hun transferwensen. In deze tweedelige reeks komen mogelijke vertrekkers aan bod. Vandaag: RSC Anderlecht.

Statistieken Anderlecht na 20 speeldagen:
Positie: 2e
Punten: 42 (12W – 6G – 2V)
Doelpuntensaldo: 39-21

Samenvatting
Terug van weggeweest? Terug van weggeweest! De steeds wederkerende vraag van de voorbije maanden kan stilaan bevestigd worden. Na één van de donkerste periodes uit de clubgeschiedenis ziet Anderlecht weer het licht. Nochtans liep de seizoensstart behoorlijk stroef, zelfs na de stevige kwaliteitsstroom die Jesper Fredberg op gang bracht. Geleidelijk aan vonden de steunpilaren echter hun draai, met de Deense tandem Anders Dreyer – Kasper Dolberg als offensieve exponent. Anderlecht dartelde lang niet altijd, maar trok wel opvallend vaak de drie punten over de streep. Dat is een niet te versmaden competentie. Als ook Thorgan Hazard en de herstelde Yari Verschaeren vanaf nu gespaard blijven, valt een terugval steeds minder uit te sluiten. Toch is de dierbaarste winst uit de eerste twintig speeldagen ongetwijfeld dat het Lotto Park weer regelmatig kirt van de pret. Houden zo!

Vertrekwensen
Brian Riemer gaf zelf al aan dat zijn huidige selectie iets te breed is, zeker bij afwezigheid van Europese avonden. Dat geldt voornamelijk op het middenveld, waar enkele late zomertransfers anderen naar een rol in de marge hebben verdreven. Zelfs Alexis Flips, nochtans zelf een nieuwkomer, verzeilde in een hoekje. Zijn (tijdelijke?) wintervertrek staat al vast, enkel zijn bestemming moet nog ingevuld worden. Ook Majeed Ashimeru en Amadou Diawara komen tegenwoordig weinig in het stuk voor. Niettemin is een transfer in januari een lastig verhaal, aangezien beide heren zijn opgeroepen voor de Afrika Cup.

Kristian Arnstad, nog zo’n middenvelder te veel, zou daar het kind van de rekening van kunnen worden. En wat moet Anderlecht aanvangen met Benito Raman? Zijn liedje leek helemaal uitgezongen in Brussel, tot Riemer hem de laatste weken voor Kerstmis toch weer rehabiliteerde. Met zijn diepgang zonder bal beschikt het woelwater wel over een specifiek profiel. Tot slot rest er de kwestie Maxime Dupé. De opportuniteit rond Kasper Schmeichel leidde ertoe dat Fredberg zijn belofte moest breken: de Fransman zou niet als eerste, maar tweede doelman door het leven gaan. Met die rol kan Dupé zich maar moeilijk verzoenen. Alle partijen zoeken naar een oplossing, voorlopig zonder resultaat.