Uitkijken naar speeldag 13: Deens dynamiet in rechterrijtjesweekend zonder Defour

Uitkijken naar speeldag 13: Deens dynamiet in rechterrijtjesweekend zonder Defour

03-11-2023 10:00 Laatste update: 21:00
1

Het is al voetbal wat de klok slaat dezer dagen. Na een Europese midweek volgde de bekercompetitie, maar die ruimt nu alweer razendsnel plaats voor de Jupiler Pro League. Uitkijken naar speeldag 13 doen we aan de hand van vijf trekpleisters!

Déjà-vu naar titelontknoping (1)
Ditmaal staat er geen landstitel op het spel. Voor het eerst sinds de sensationele afwikkeling van vorig seizoen staan Royal Antwerp FC en KRC Genk weer tegenover elkaar. Hoewel de Bosuil nu het decor vormt, zal elke aanwezige ongetwijfeld terugmijmeren naar die onvergetelijke dag begin juli, al dan niet met zoete gevoelens. Vooral voor Antwerp lijkt de heruitgave een mijlpaal. The Great Old zit in een belabberde periode, maar kreeg een opkikkertje door Lierse SK vlot uit te schakelen in de beker (1-4). Tegen een ongetwijfeld gekrenkt Genk zal het echter nóg scherper moeten om aanspraak te maken op de drie punten.

Déjà-vu naar titelontknoping (2)
Alsof de duivel ermee gemoeid is, maar op dezelfde speeldag kijken ook Union Saint-Gilloise en Club Brugge elkaar in de ogen. Hoewel de Brusselaars nog maar pas weer komen piepen op het hoogste niveau, is de ontmoeting met Club nu al uitgegroeid tot een klassieker. Blauw-Zwart is zowat de enige tegenstander waartegen het nooit echt wil lukken, met die onwaarschijnlijke 1-3-nederlaag van 4 juli als pijnlijkste bewijs. Union krijgt zondag een uitgelezen kans om al die demonen te verjagen.

Rechterrijtjesweekend
Bovenaan zijn er enkele verschuivingen op til, maar onderaan zou speeldag 13 wel eens de grootste impact kunnen hebben. Van de acht ploegen uit de rechterkolom spelen er namelijk zes tegen elkaar. Op vrijdagavond kan je STVV-Eupen nog een duel der middenmoters noemen, maar RWDM-Kortrijk en OH Leuven-Westerlo zijn twee onvervalste degradatiewedstrijden. Extra pigment: in elk van die drie matchen speelt het best geplaatste team voor gastheer. Kunnen zij voldoende met die hijgende adem in de nek om?

Retour zonder Defour?
Het viel te voorspellen en het is dan ook gebeurd: Steven Defour is na de bekeruitschakeling niet langer coach van zijn geliefkoosde KV Mechelen. In zijn interview na de noodlottige strafschoppenreeks tegen Royal Knokke FC noemde hij het zelf al "zijn pijnlijkste moment" uit zijn trainerscarrière. Dan is er niet veel meer nodig om je C4 klaar te leggen ... Fred Vanderbiest neemt voorlopig de honneurs waar. Hij zal Malinwa terug moeten laten voetballen volgens haar traditionele waarden, met veel inzet, overtuiging en duelkracht. Die heeft Defour misschien te lang aan de kant geschoven voor een te academische vorm van het spelletje.

Deens dynamiet
Denemarken boven in het Belgische voetbal, zeker de voorbije weken! Kasper Dolberg doet het nog enigszins geruisloos, maar heeft zich met zeven treffers toch al opgewerkt tot de hogere regionenen in de doelpuntenstand. Zijn ploegmaat Anders Dreyer zette afgelopen weekend dan weer een vette prestatie neer door drie keer raak te schieten, nota bene telkens van buiten de zestien meter. En woensdag draaide Andreas Skov Olsen het naïeve Beerschot haast eigenhandig door de gehaktmolen. Komt dat Deense dynamiet op speeldag 13 opnieuw tot ontploffing?