Tedesco zag verraderlijke Oostenrijkers: Wist dat het bij 0-3 niet gedaan was

Tedesco zag verraderlijke Oostenrijkers: "Wist dat het bij 0-3 niet gedaan was"

14-10-2023 09:31
2

Domenico Tedesco heeft zijn eerste hoofdmissie als bondscoach succesvol afgerond. De Rode Duivels zijn midden oktober al zeker van plaatsing voor Euro 2024 in Duitsland. Na een 2-3-zege bij Oostenrijk is dat ticket binnen. Tedesco laat zijn licht schijnen over de hardbevochten overwinning.

Met zijn basiselftal verraste de Duitser enigszins, door zowel Romelu Lukaku als Loïs Openda op te stellen. Hoewel de Belgen de rust indoken met een 0-1-voorsprong, pakte dat experiment niet geweldig uit, getuige ook de wissel van Openda bij de rust. "We konden niet zo naïef spelen zoals in de eerste helft in de heenwedstrijd", verwijst Tedesco bij Het Nieuwsblad naar de 1-1 van midden juni. "Er was toen te veel ruimte en Oostenrijk speelde verticaal."

Daarom had Tedesco nu een ander plannetje beraamd. Zo compact mogelijk samenblijven en dan razendsnel omschakelen, zo moest het verlopen. "Het was de bedoeling uit een counter te scoren", geeft hij grif toe. Dodi Lukebakio beantwoordde in de elfde minuut ook aan de wens van zijn trainer. Toch was Tedesco niet helemaal tevreden over de uitvoering. "We moesten meer druk zetten op hun verdedigers en dat is niet gelukt." Na de pauze schakelde hij dan ook om naar een 3-4-3. Dat liep beter.

Niet voorbij
Nu ja, beter? In het slot moesten de Duivels nog bibberen, toen Oostenrijk van 0-3 terugkeerde tot 2-3. Tedesco had dat voorzien. "Ik had het gevoel dat het na de 0-3 niet voorbij was", stelt hij. Dat gevoel werd mede ingefluisterd door enkele gele kaarten in zijn elftal. Uiteindelijk pakte Amadou Onana nog een tweede prent, waardoor de Duivels de slotfase moesten overleven met z'n tienen. Dat lukte ternauwernood.

Hoe dan ook zijn de drie punten én de bijbehorende kwalificatie binnen. Daarmee zit het werk er nog niet op, benadrukt Tedesco. Hij wil maandag op de Heizel winnen van Zweden. En de goede lijn doortrekken, want die zit er volgens Tedesco wel degelijk in. "Op sommige posities zijn we nog heel jong. Dat druk zetten is nog een werkpunt", besluit hij.