De mercatobalans bij Union: nauwelijks kwaliteitverlies ondanks totale renovatie

De mercatobalans bij Union: nauwelijks kwaliteitverlies ondanks totale renovatie

10-09-2023 13:45 Laatste update: 11-09-2023 18:52
1

Met wat meer uitstel ten opzichte van de grote(re) voetballanden is nu ook de Belgische zomermercato ten einde gekomen. Dringend tijd om de balans op te maken van al dat transfergeweld, te meer omdat het seizoen inmiddels al volop is losgebarsten. In deze derde aflevering: Union Saint-Gilloise.

Voor een derde keer op rij tot het bittere einde meestrijden om de landstitel? Nee, ditmaal zou Union toch écht een terugval kennen na de voorbije sprookjesjaren. Dat was althans de algemene verwachting bij aanvang van het seizoen. De monumentale leegloop speelde de sceptici in de kaart. Liefst acht, met wat goede wil zelfs negen basiskrachten uit de terugronde trokken de poorten van het Dudenpark achter zich dicht.

Het leverde de boekhouding een monstersom van ruim 35 miljoen euro op, maar voetbal wordt natuurlijk nog altijd op de groene rechthoek gespeeld. Het vakkundige management van Union stond in ieder geval voor een fenomenale uitdaging, mede door het onverwachte afscheid van Karel Geraerts. Die beslissing duidde tegelijk wel de onverzettelijkheid van het bestuur. Union heeft een lijn uitgezet en wijkt daar niet van af, zelfs niet voor haar succestrainer.

Overzicht van de uitgaande transfers bij Union:
Simon Adingra (terug naar Brighton & Hove Albion), Viktor Boone (verhuurd aan Lierse Kempenzonen), Victor Boniface (Bayer Leverkusen), Arnaud Dony (FCV Dender), Oussama El Azzouzi (Bologna), Ismaël Kandouss (KAA Gent), Senne Lynen (Werder Bremen), Bart Nieuwkoop (Feyenoord), Lucas Pirard (KV Kortrijk), Teddy Teuma (Stade Reims), Siebe van der Heyden (RCD Mallorca), Yorbe Vertessen (terug naar PSV), Ilyes Ziani (Standard Luik)

Vakmanschap van stille kracht O'Loughlin
Laat de zomermercato van 2023 hem eindelijk de lof brengen die hij verdient. Chris O'Loughlin was de architect van de recente hoogconjunctuur van Les Unionistes, al blijft het Noord-Ierse voetbaldier liefst zo ver mogelijk weg van de schijnwerpers. Hoewel het seizoen nog pril is, liet O'Loughlin zijn uitgekiende vakmanschap nogmaals blijken. Met Alexander Blessin haalde Union een trainer in huis die als gegoten past bij het club-DNA.

De Gegenpress-aanhanger kreeg vervolgens een karrenvracht nieuwe spelers ter zijner beschikking. Vaak klinken hun namen niet al te bekend in Belgische oren, maar de meesten onder hen lijken nu al uit het goede hout gesneden. Hoe onwaarschijnlijk het ook oogde, Union is klaar om opnieuw de strijd aan te binden met de Belgische topclubs. Enkele van de meest veelbelovende transfers, zoals spits Mohamed Amoura en de verrassende Alessio Castro-Montes, moeten immers nog hun stempel drukken op het elftal. 

Overzicht van de inkomende transfers bij Union:
Mohamed Amoura (FC Lugano), Alessio Castro-Montes (KAA Gent), Elton Kabangu (Willem II), Fedde Leysen (Jong PSV), Koki Machida (definitief van Kashima Antlers), Kevin MacAllister (Argentinos Juniors), Mathias Rasmussen (Brann Bergen), Kevin Rodríguez (Independiente), Noah Sadiki (RSC Anderlecht), Matthew Sorinola (terug van Swansea City), Henok Teklab (Preussen Münster), Charles Vanhoutte (Cercle Brugge), Maxime Wenssens (transfervrij)

VP's balans ➕➕
Enkel respect voor het harde werk en de heldere visie bij Union. De Brusselaars hebben geen schrik om afscheid te nemen van spilfiguren, wat ze deze zomer tot in het extreme aantoonden. Waarom zou je ook, met die onnavolgbare scouting van hen? Het trouwe publiek heeft een heleboel nieuwe namen in het geheugen moeten prenten, maar eens het eerste fluitsignaal klinkt, is Union gewoon Union gebleven. Straf!