Neuer verliest Duitse aanvoerdersband aan Gündogan: Wat veranderd

Neuer verliest Duitse aanvoerdersband aan Gündogan: "Wat veranderd"

08-09-2023 14:10

Ilkay Gündogan is de nieuwe aanvoerder van de Duitse nationale ploeg. Bondscoach Hansi Flick vertelt op de persconferentie van vrijdag dat de FC Barcelona-middenvelder het stokje overneemt van Manuel Neuer.

"We hebben wat veranderd", begint Flick in aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Japan. "We hebben gekeken wat de ploeg zou helpen. Meestal is de aanvoerder de speler met de meeste interlands, maar ik heb besloten om Ilkay de aanvoerdersband te geven. Samen met Joshua Kimmich moet hij ons nu gaan leiden."

Neuer was jarenlang aanvoerder van Die Mannschaft. De doelman herstelt al maanden van een beenbreuk. Toch is het niet ondenkbaar dat Neuer in de toekomst weer de band draagt. "Dat zien we tegen die tijd wel. Het is eerst zaak dat Manuel fit wordt", reageert Flick. De 32-jarige Gündogan zit naast de bondscoach en reageert verheugd op zijn aanstelling. "Het vertrouwen van de coach en de hele ploeg doet me goed. Het is me een eer om deze jonge ploeg als aanvoerder op het veld te leiden. De ervaring die ik vorig jaar bij Manchester City heb opgedaan, toont ook wel aan dat ik daartoe in staat ben."

Gündogan speelde tot dusver 67 interlands. Duitsland is als gastland van het EK 2024 zeker van deelname, waardoor er tot de start van het eindtoernooi enkel oefenwedstrijden worden afgewerkt. Zaterdag is Japan de tegenstander, dinsdag Frankrijk.