Blik op Osasuna: blanco erelijst, maar verraderlijke tegenstander voor Club Brugge

Blik op Osasuna: blanco erelijst, maar verraderlijke tegenstander voor Club Brugge

23-08-2023 18:30 Laatste update: 24-08-2023 17:45
34

Na al die jaren meedansen op het kampioenenbal werd Club Brugge deze zomer veroordeeld tot de weinig aantrekkelijke voorrondes van de Conference League. 'Daar is een plekje in de groepsfase tenminste een halve zekerheid', klonk het (terecht) vooraf, tot met CA Osasuna zowat de slechtst denkbare loting uit de trommel kwam in de play-off-ronde. VoetbalPrimeur.be vat de verraderlijke Spanjaarden samen in een notendop. 

Geschiedenis en prestaties
Op één vlak heeft Club Brugge alvast een voorsprong op haar concurrent. De erelijst van Osasuna oogt 102 jaar na de oprichting immers nog maagdelijk wit, althans op het hoogste niveau. In de Segunda Division veroverde de club, die geregeld de lift neemt tussen eerste en tweede klasse, wel vier titels. Begin mei viel er een uitgelezen kans om de trofeeënkast in Pamplona te spijzen. In de finale van de Copa del Rey bleek favoriet Real Madrid echter te sterk: 2-1.

Stadion: El Sadar (23.516 plaatsen)

Huidige vorm en tactiek
Veel geheimen zijn er niet meer, aangezien met Jagoba Arrasate Elustondo al ruim vijf jaar dezelfde trainer de plak zwaait. Zoals haast elke ploeg in La Liga opteert hij graag voor een klassieke 4-3-3. Toch valt Osasuna niet neer te zetten als dé typische Spaanse ploeg die de bal graag monopoliseert. Integendeel, Los Rojillos vallen vooral lastig te bekampen vanwege hun krachtige spel en overgave. Echt veel valt er verder niet te analyseren door de blauw-zwarte scouting, want tot dusver werkte Osasuna nog maar twee officiële wedstrijden af. Op de openingsspeeldag in Spanje ging het meteen winnen bij Celta Vigo (0-2). Inmiddels staan de voetjes weer terug op de grond na een 0-2-nederlaag in eigen huis tegen Ahletic Bilbao.

Selectie
Wie de kern van Osasuna onder de loep neemt, valt onmiddellijk op dat die hoofdzakelijk Spaanse getint is. Slechts vier spelers beschikken over een andere nationaliteit. Twee van hen, Luis Ezequiel 'Chimy' Avila en Ante Budimir, zijn belangrijke krachten in de aanvalslinie. Zij klokten in het voorbije seizoen allebei af op acht competitietreffers. Verder steunt de ploeg vooral op de centrale as, met mandekker David Garcia en controleur Lucas Torró als uithangborden. Samen zijn zij goed voor meer dan 400 wedstrijden in het rood-blauwe shirt.


Oude bekenden
Toegegeven, er lopen ronkende namen noch spelers met een JPL-link rond in Pamplona. Nu ja, er valt wel een familieband te achterhalen, want de eerder aangehaalde 'Chimy' Avila is de broer van Gaston Avila. Die laatste verliet Royal Antwerp FC deze week nog voor Ajax.

Conclusie: vette kluif, maar niet onhaalbaar
Veel slechter had Club Brugge het niet kunnen treffen met haar loting. In de voorrondes van godbetert de Conference League alsnog een Spaanse kaart trekken in plaats van pakweg een Tsjechische of Ierse, het valt ongelukkig te noemen. Hoe dan ook kijken de Bruggelingen straks veruit hun lastigste tegenstander tot dusver in de ogen. Club zal top moeten zijn, maar als het haar niveau van de voorbije weken haalt met doelpunten bij de vleet, moet ook Osasuna voor de bijl kunnen gaan. Een erg sterke middenmoter uit La Liga, maar nu ook weer geen Sevilla of Villarreal.