Na Club Brugge, Union en Anderlecht is ... Lommel de lucratiefste verkoper

Na Club Brugge, Union en Anderlecht is ... Lommel de lucratiefste verkoper

08-08-2023 11:06
4

Lommel SK staat op het punt de grootste financiële klapper uit haar clubgeschiedenis af te ronden. Wanneer Vinicius Souza voor Sheffield United tekent, zou dat de bankrekening met twaalf miljoen euro spijzen. Met dat bedrag draait de club vlot mee in de Belgische top.

Sinds de overname van de City Football Group is Lommel al lang niet meer dat stille provincieclubje van weleer. De Limburgers vertoeven momenteel weliswaar nog steeds in de Challenger Pro League, maar ook vanuit dat tweede niveau valt grof geld te verdienen aan transfers. Vinicius Souza moet daar het volgende bewijsstuk van vormen. Na succesvolle uitleenbeurten aan KV Mechelen en Espanyol is Sheffield overtuigd om een zware geldzak van twaalf miljoen euro neer te leggen in het Soevereinstadion, meteen een absoluut record voor de Belgische Tweede Klasse.

Als de Braziliaanse controleur inderdaad voor twaalf miljoen verkast, komt hij binnen in de top-vijf van duurste vertrekkers in de huidige mercato. Voorlopig spant Victor Boniface de kroon. Die ruilde Union in voor Bayer Leverkusen voor liefst 20,5 miljoen euro. Ook Abakar Sylla, Bart Verbruggen (allebei 20 miljoen), Noa Lang (12,5 miljoen) en Joseph Okumu (12 miljoen) deden de kassa's al luid rinkelen.

Lommel tussen topclubs
Vinicius Souza is overigens niet de eerste lucratieve vertrekker bij Lommel. Eerder verkocht de club Manfred Ugalde al aan FC Twente. De Nederlander hadden vier miljoen euro over voor de centrumspits. Ook rechtsachter Rafik Belghali bracht al geld in het laatje, al hoefde KV Mechelen 'slechts' 400.000 euro neer te tellen. In totaal zou de teller zo op 16,4 miljoen euro komen te staan, afgaande op de bedragen op Transfermarkt.

Daarmee zou Lommel slechts drie Belgische (top)clubs moeten laten voorgaan. Enkel Club Brugge, Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht haalden deze zomer meer transfergelden op. Andere grootmachten als Royal Antwerp FC, KRC Genk en KAA Gent moeten het met minder stellen. Uiteraard kan er bij die clubs wel nog het een en ander verschuiven in augustus, denk maar aan gegeerde dure vogels als Gift Emmanuel Orban of Mike Trésor.