Een mogelijke strategie voor De Bosuil en Antwerp: “Onteigenen is redelijke piste”

Een mogelijke strategie voor De Bosuil en Antwerp: “Onteigenen is redelijke piste”

08-06-2023 10:43
30

Het Nieuwsblad vraagt zich af of de stad niet gewoon de grond van de Bosuil kan onteigenen om vervolgens een concessie toe te kennen aan Antwerp Gheysens. Drie experts buigen zich over deze optie. 

Ze zijn het eigenlijk unaniem eens. De tactiek zou kunnen werken en de stad zou dus een stevige kans maken mocht het de zaak willen forceren. Ligt de bal dan eigenlijk in het kamp van De Wever en co? 

Het onteigenen van de grond zou zeker een optie zijn, stelt Koen Maes. Maes is een Antwerpse vastgoedinvesteerder en tevens ook een echte Antwerp-fan. “Je kunt voor onteigening gaan als er sprake is van openbaar nut. Er gaat een petitie rond van supporters die makkelijk tot vijftienduizend handtekeningen of zo zal gaan”, aldus Maes. “Dat geeft een duidelijk draagvlak om van een openbaar, publiek belang te spelen.”

Verder buigt ook een anonieme Antwerpse vastgoedexpert zich over de zaak. “Dat kan heel snel gaan (zo’n onteigening). Een vrederechter kan zonder meer beslissen dat er een overdracht van eigendom moet plaatsvinden en dat is het dan”, aldus de Antwerpenaar. “Ik ken iemand die eigenaar was van achtduizend m² aan de Kleine Zavel, een van de duurste buurten in Brussel. Die kreeg op een keer te horen dat de vrederechter een deel van zijn eigendom had weggeknipt en overgegeven aan het conservatorium ernaast. Het is zeker een redelijke piste”, besluit de vastgoedexpert. Hij geeft verder aan dat dit een drastische beslissing zou zijn en dat een stad hier vaak niet happig op is. 

Ook Benjamin Verheye, docent aan de KU Leuven, denkt mee. “Eerst moet de overheid tot een minnelijk akkoord proberen te komen en een bedrag voorstellen. Overheden onteigenen niet graag gerechtelijk omdat het een verregaande aantasting is van het privébezit.”