Vijf lessen uit PO speeldag 1: gooi naar vs. kruis door titel, groen-zwarte woede

Vijf lessen uit PO speeldag 1: gooi naar vs. kruis door titel, groen-zwarte woede

02-05-2023 10:00 Laatste update: 16:00

Na maandenlang smachten is het zover: de Play-Offs zijn begonnen! Door de bekerfinale moet één partij nog betwist worden (Union Saint-Gilloise - Royal Antwerp FC), maar dat houdt VoetbalPrimeur.be niet tegen om al enkele conclusies te trekken. De vijf volgende lessen kunnen doorslaggevend zijn in de verdeling van de titel en Europese tickets.

Gooi naar de titel
'Een statement', zo werd de 3-1-zege van KRC Genk tegen Club Brugge het vaakst omschreven. VP.be kan zich daar enkel volmondig bij aansluiten. De troepen van Wouter Vrancken sleepten zich een beetje naar het einde van de reguliere competitie, maar bij de start van de Play-Offs toonden ze zich weer messcherp. Het tempo dat in de openingsfase ontwikkeld werd (ook door Club overigens), lag on-Belgisch hoog. Het verschil met de tegenstander uit Brugge was dat Genk dat wervelende spel quasi 90 minuten lang kon doortrekken. Als deze kanonstart een voorbode vormt voor de overige PO-matchen, dan zit de liefhebber gebeiteld. 

Kruis door de titel
Voor Genk werd die openingswedstrijd als 'belangrijk' gezien, voor Club als 'allesbepalend'. Vooraf klonk het dat de concurrentie Blauw-Zwart best niet uit het oog verloor, al zou enkel een achttien op achttien naar titelverlenging kunnen leiden. Dat sprookje kan meteen de prullenmand in. Club Brugge zal wel degelijk troonsafstand moeten doen. Het eerste kwartier gaf de believers nog een stevige injectie, maar uiteindelijk moesten de bezoekers nederig het hoofd buigen. Goed, maar niet goed genoeg. Kan gebeuren na al die jaren dominantie!

Zieltjes herwinnen
De grootste ontgoocheling op speeldag 34 viel door te slikken door de supporters van KAA Gent. Geen Champions' Play-Off, maar de Europe Play-Off voor de Buffalo's. Dat viel vrijdagavond ook te merken, want de Ghelamco Arena zat slechts ongeveer voor een derde gevuld voor de komst van KVC Westerlo. Des te knap dat de spelers de rug konden rechten en een 0-1-achterstand ombogen naar 3-1-winst. Dankzij het gelijkspel in Cercle-Standard (0-0) deed Gent zo onmiddellijk een fijne zaak in de strijd om dat laatste Europese ticket. Lokt dat de Gentse twijfelaar weer naar het stadion?

Ander podium, zelfde woede
Tijdens de reguliere fase uitte Miron Muslic al geregeld zijn ongenoegen over de (vele) scheidsrechterlijke beslissingen in het nadeel van Cercle. In de Play-Offs lijkt daar voorlopig geen verandering in te komen, helaas. Bij een luchtduel werd Hugo Siquet vol in de rug geduwd, maar noch hoofdref Nathan Verboomen, noch VAR Nicolas Laforge zag graten in die fase. Eens te meer viel de groen-zwarte woede te begrijpen. Zo zien zowel Cercle als Standard koploper Gent al vroeg twee puntjes wegsluipen. 

Met gevulde rugzak op titeljacht
Tot slot verdient ook Royal Antwerp FC nog wat aandacht als bekerwinnaar. Een spetterende finale werd het niet op de Heizel, mede door de berekende aanpak van Steven Defour. Niettemin is The Great Old de oververdiende laureaat, als je alleen al naar het parcours kijkt dat het afgelegd heeft in de vorige rondes. Daarmee is de ambitie nog niet ten einde, wel integendeel. De nuchterheid in de interviews achter sprak boekdelen. De beker binnenhalen voelde eigenlijk aan als een verplicht nummer; de echte strijd barst deze woensdag los in het Dudenpark. Antwerp heeft in ieder geval het zalige voordeel dat er al een trofee op de Bosuil staat ...