Jonkies van AZ winnen de Youth League na ruime zege in finale

Jonkies van AZ winnen de Youth League na ruime zege in finale

24-04-2023 20:45
7

De talenten van AZ hebben het geflikt: de Alkmaarders zijn de trotse winnaar van de Youth League. De jonkies van AZ, dat met zijn eerste elftal te sterk bleek voor RSC Anderlecht in de Conference League, stond in de finale. De talenten speelden tegen de leeftijdsgenoten van Hajduk Split, dit team werd met maar liefst 5-0 verslagen. AZ is daardoor de eerste Nederlandse ploeg ooit die beslag legt op de Lennart Johansson Trofee.

Tijdens de dubbele Conference League ontmoeting tussen Anderlecht en AZ werd ook stilgestaan bij de vergelijkingen tussen beide clubs qua speelstijl, maar ook qua aandacht voor de jeugdopleidingen. De talenten van AZ behaalden de Youth League door te winnen van Shamrock Rovers, Rode Ster Belgrado, Eintracht Frankfurt, FC Barcelona, Real Madrid en Sporting Portugal. In het Zwisterse Genève was Hajduk Split de laatste horde en dit bleek een vrij eenvoudige 5-0 overwinning. 

Het winnen van de Youth League zorgde bij AZ voor een groot feest in Zwitserland. De nummer vier van de Eredivisie is de beste van alle 64 Youth League-deelnemers, ook wel de Champions League voor jeugdteams genoemd. Nooit eerder deed een Nederlandse club hetzelfde. Voor de talenten van AZ is het een kroon op een prachtig Europees seizoen, terwijl de Alkmaarse club zijn jeugdopleiding voor heel Europa op de kaart heeft kunnen zetten.