Vijf lessen uit speeldag 33: Nog veel scenario's open, op gekapseisd KVO-schip na

Vijf lessen uit speeldag 33: Nog veel scenario's open, op gekapseisd KVO-schip na

17-04-2023 11:00 Laatste update: 21:37

Nog één wedstrijd te gaan en dan zit de reguliere competitie van de Jupiler Pro League 2022-2023 erop! Op speeldag 33 grepen enkele ploegen hun noodzakelijke laatste strohalm, terwijl anderen met knikkende knieën naar het volgende weekend afzakken. KV Oostende moet dan weer met pijn in het hart een bladzije omslaan. VoetbalPrimeur.be stelt vijf lessen op om in het achterhoofd te houden voor die slotspeeldag.

Herrijzenis, deel 1
Neen, SV Zulte Waregem is nog niet dood en begraven! Integendeel, in de levensbelangrijke kelderkraker bij KAS Eupen schudde de fusieclub eens alle frustraties van zich af: 1-5. Daarbij kreeg het wel flinke hulp van de thuisploeg, die tot drie keer toe (!) veel te hoog stond bij een vrije trap vanop de zijkant. En dus zullen Edward Still en co op bezoek bij Club Brugge vooral aan de smartphone gekluisterd blijven. Zelf iets rapen op Jan Breydel lijkt in deze vorm uitgesloten. De bal ligt zo in het kamp van Zulte Waregem, dat met Cercle Brugge wel een tegenstander treft die nog voor iets speelt. Voor beide ploegen baten enkel de drie punten. Dat belooft (zenuwslopend) spektakel aan de Gaverbeek!

Vastgelopen schuit
Eigenlijk geloofde niemand de laatste maanden nog echt dat het vlaggenschip van KV Oostende van verzanding gespaard kon blijven. Het rapport in 2023 oogde al bloedrood, met amper één zege en liefst negen nederlagen. Midweeks kwam er dan nog de muiterij van enkele bepalende spelers tegen trainer Dominik Thalhammer bovenop. De fatale tiende nederlaag van het kalenderjaar werd een pijnlijke: 0-4 tegen OH Leuven. Na exact tien jaar op het hoogste niveau moet KVO zich straks tevreden stellen met een plekje in de Challenger Pro League.  

Gent countert Club uit
Hypothetische kwestie, maar hoe zou KV Mechelen - KAA Gent eruit gezien hebben mocht Club Brugge op hetzelfde tijdstip KVC Westerlo bekampt hebben? De landskampioen speelde zaterdagavond één van haar beste wedstrijden van het jaar, maar wist het net niet te vinden (0-0). Daardoor trapten De Buffalo's met wat minder druk af Achter De Kazerne. Ook met een puntendeling zouden ze de rivaal uit Brugge namelijk achter zich houden. Die kwam er ook (1-1), mede omdat de Gentse spitsen enige scherpte verloren lijken te hebben. Die zullen ze de komende weken nochtans nog goed kunnen gebruiken.

Twee sets kaarsjes branden
Na maandenlange ups-and-downs weet RSC Anderlecht nu hoe laat het is. Op de slotspeeldag heeft de Belgische recordkampioen haar lot niét in eigen handen. Als het nog in de Europe Play-Off wil geraken, moet paars-wit zelf winnen van KV Mechelen (doenbaar) én mogen Sporting Charleroi (thuis tegen KRC Genk) en Cercle Brugge (op Zulte Waregem) geen drie punten veroveren. Eens langs de lokale kerk passeren kan dus geen kwaad voor al wie Anderlecht een warm hart toedraagt ... In het slechtst mogelijke scenario, met een uitschakeling tegen AZ erbovenop, zijn de trotse Brusselaars komende zondagavond uitgespeeld voor dit seizoen.

Welke twijfels?
De luidste schreeuw steeg afgelopen weekend op vanuit de Cegeka Arena. Wouter Vrancken maakte er de voorbije weken een sport van om te benadrukken hoezeer het voetbal van zijn KRC Genk nog steeds genieten is, ondanks de magere resultaten. Tegen Anderlecht vielen de doelpunten eindelijk als rijpe appels van de bomen. Hoewel de eerste helft best gelijk opging, deden de vijf treffers het Limburgse hartje opnieuw sneller slaan. Mooi meegenomen is ook dat vier verschillende doelpuntenmakers hun vizier op scherp stelden. Als Genk ook in Charleroi het net vlot weet te vinden, hoeven de Play-Offs geen angst (meer) in te boezemen.