Wervelende Rode Duivels maken indruk en overleven Duits slotoffensief

28-03-2023 22:40 Laatste update: 22:53
113

De Rode Duivels speelden dinsdag een oefenmatch om 'u' tegen te zeggen. Vooral in de eerste helft walsten de Belgen over Duitsland. Na de rust was het enkel in het slot nog even bibberen. maar de 2-3 winst van de troepen van Tedesco was meer dan verdiend.

Na de 0-3 overwinning tegen Zweden verkondigde Tedesco voor de match tegen de Duitsers dat hij het wat defensiever ging aanpakken. We zagen nog nooit zo'n geweldige vorm van defensief voetbal dan de eerste dertig minuten van de Belgen in het RheinEnergieStadion van Keulen. De Rode Duivels wervelden tegen die Mannschaft.

Blitzstart van de Rode Duivels
De eerste tien minuten waren nog niet vol of de 0-2 stond al op het bord. Carrasco opende de score. Daarna maakte Lukaku zijn vierde treffer in twee interlands. Twee keer kwam de assist van De Bruyne, die eindelijk weer zijn hoogste niveau haalde bij de Belgen. Voor Carrasco was het zijn eerste goal sinds november 2021. Terwijl Lukaku ondertussen aan 72 goals voor de nationale ploeg zit.

Ondanks dat de Rode Duivels een dubbele voorsprong hadden, bleven ze maar gaan. Op het middenveld heersten Onana en Mangala. Die laatste nam de basisplaats van Trossard over. Voorin toonde Lukaku zich het perfete aanspeelpunt. Achterin klopte nagenoeg alles.

0-2 had 0-5 kunnen zijn
Na een halfuur had België eigenlijk 0-5 kunnen voorstaan, maar het zat de Rode Duivels niet mee met de afwerking. Oog in oog met Ter Steegen faalde Lukebakio. Lukaku raakte dan weer de lat. En Raum had het geluk dat hij net niet zijn eigen doelman versloeg.

De Duitsers waren nergens, maar ze scoorden vlak voor de rust wel de aansluitingstreffer. In de eigen zestien kreeg Lukaku de bal ongelukkig tegen de hand en het leer verdween op de stip. Vanaf elf meter verschalkte Füllkrug Casteels. De vervanger van Courtois had daarvoor de eerste helft evengoed schriftelijk kunnen afleggen.

Door het doelpunt konden de Duitsers de tweede helft aanvatten met goede moed. Tedesco liet Vertonghen achter in de kleedkamer en zette Saelemaekers als linksachter. Dat zou geen gelukkige keuze blijken. In de tweede helft kregen we ander spelbeeld te zien. De Duitsers kregen almaar meer balbezit en begonnen almaar vaker te kamperen op de Belgische helft en toch hielden de Belgen al bij al eenvoudig stand.

Slotoffensief van Duitsland
Met nog 12 minuten op de klok haalden de Belgen nog eens een vertrouwd wapen uit de kast, de snelle omschakeling. De Belgen tikten het uit. Trossard bediende De Bruyne en de aanvoerder zette de 1-3 op het bord. De match leek gespeeld, maar zullen we dan maar het cliché bovenhalen dat je met Duitsers nooit klaar bent. Gnabry scoorde nog de 2-3. Daarna zette het thuisland alles op alles, maar het slotoffensief met zelfs Ter Stegen voorin overleefden de Belgen. De eerste zege van de Belgen in Duitsland sinds 1910 is een feit.