VP kijkt naar AZ: The Best of the Rest in Nederland met Club Brugge-tintje

VP kijkt naar AZ: The Best of the Rest in Nederland met Club Brugge-tintje

17 maart - 16:30 Laatste update: 17:05

In de Conference League krijgen we nog eens een Nederland – België. In de kwartfinales neemt RSC Anderlecht het immers op tegen AZ. Wat moet je weten over de ploeg uit Alkmaar? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

AZ Alkmaar
Trainer: Pascal Jansen (sinds december 2020)
Plaats in nationale competitie: derde (De Eredivisie is 25 wedstrijden onderweg)
Stadion: AFAS Stadion (19.500 plaatsen)
Bijnaam: Kaaskoppen, De Kaasboeren

Hoe kwam AZ in de kwartfinales van de Conference League?
De groepsfase van de Conference League kwam AZ quasi ongeschonden door. Tegen SK Dnipro-1 (0-1 en 2-1) en FC Vaduz (4-1 en 1-2) won het twee keer. Thuis won het ook van Apollon Limassol (3-2). In Cyprus liet het zich door een doelpunt van Valentin Roberge met 1-0 verrassen. In de achtste finale wist AZ te stunten tegen Lazio. Zowel in Rome als in Alkmaar won AZ met 2-1. Vangelis Pavlidis nam twee doelpunten voor zijn rekening.

AZ nog altijd in de titelrace
Aankomend weekend staat in Nederland Ajax – Feyenoord op het programma. De nummer 2 van de stand ontvangt de leider. AZ zal het duel zeker volgen, want de club uit Alkmaar staat momenteel op de 3e plaats in de Eredivisie met amper 5 punten minder dan Feyenoord. AZ heeft niet het budget en de middelen van de grote 3 van Nederland, maar is de voorbije jaren aan het einde van het seizoen steevast voorin te vinden.

Onder meer een geweldige jeugdopleiding helpt AZ mee aan de top. In de Youth League wonnen de jonkies van AZ deze week met 4-0 van hun leeftijdsgenoten van Real Madrid. Het absolute hoogtepunt van de club ligt wel alweer een tijdje achter ons. In het seizoen 2009 pakte AZ de landstitel.

Ryan en Vanheusden terug in het land
De doelman van AZ kennen we in ons land maar al te goed. Matt Ryan maakte immers indruk bij Club Brugge en speelde nadien ook nog voor KRC Genk. In januari van dit jaar kwam de Aussie in Alkmaar terecht. Sindsdien is Ryan er de vaste nummer één en nog altijd in topconditie. Met Jordy Clasie heeft AZ nog een ex-speler van Club Brugge in de rangen. Clasie is tevens de aanvoerder van AZ.

Ook bij AZ, maar helaas niet in topvorm is Zinho Vanheusden. Onze 23-jarige landgenoot hoopte in Nederland zijn voetbalgeluk te beproeven, maar net zoals in de voorbije seizoenen moet Vanheusden vooral revalideren. Sinds een weekje traint Vanheusden na wederom een handvol matchen gemist te hebben weer mee, maar of hij tegen Anderlecht kan spelen is nog verre van zeker.

Twee spelers die Anderlecht zeker in de gaten moet houden, zijn Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis. De 24-jarige Zweed maakt zijn acties op de flank. Terwijl de 24-jarige Griek dit seizoen met de ogen toe scoort. In 17 Eredivisie-duels was Pavlidis goed voor 11 goals. Ook Europees heeft hij er dit seizoen al 7 in het mandje liggen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie