Bruxelles ma belle, na Gent en Union gaat ook Anderlecht door

16-03-2023 22:55 Laatste update: 23:00
122

RSC Anderlecht bekert verder in de Conference League. Donderdag won het met 0-1 van Villarreal. Net zoals KAA Gent en Union zorgde paars-wit deze week voor Belgisch succes in Europa.

In Brussel zette Anderlecht zijn voet langs een veredeld B-elftal van Villarreal. Met een 1-1 gelijkspel zakte Anderlecht af naar Spanje. Riemer koos in Estadio de la Cerámica voor dezelfde paars-witte namen als in het Lotto Park. Raman moest dus weer wegen op de achterhoede. Slimani begon dus op de bank. Bij Villarreal kwamen Gerard Moreno, Alberto Moreno en Terrats in de ploeg. Trigueros, Mojica en Pascual verdwenen uit de basis.

De thuisploeg greep Anderlecht meteen naar de keel. Verbruggen werd meteen in actie gezet, maar Anderlecht overleefde het openingskwartier. Met een schotje van Dreyer probeerde Anderlecht ook te dreigen. Na 19 minuten leek Villarreal op voorsprong te komen. Verbruggen was geklopt, maar op de lijn hield Debast Anderlecht recht na een inzet van Chukwueze.

Net de grootste kans van Villarreal was het keerpunt in de eerste helft. Nadat Debast Anderlecht redde, nam paars-wit het initiatief over. De thuisploeg had het geluk dat de bezoekers een foutje van Reini niet wisten af te straffen. Villarreal nam naarmate de eerste helft vorderde het heft terug in handen, maar de grote druk van de openingsfase was er niet meer. Voldoende corners voor Villarreal wel, maar Anderlecht haalde de rust met 0-0 op het bord. Mede doordat Moreno de lat op zijn weg vond.

Verbruggen weer de held
Meteen na de pauze had Murillo Anderlecht op voorsprong moeten brengen, maar nadat onder meer Reina langs de bal ging, profiteerde de back van Anderlecht niet. Villarreal speelde na de rust een pak slordiger, maar in de 55e minuut moest Verbruggen Anderlecht in één fase wel twee rechthouden. Dat deed de Nederlander met verve.

Met nog een klein halfuur op de klok deed Riemer de gouden wissel. De Deen bracht Slimani tussen de lijnen, want op een kwartier van het einde kon de spits de bal simpel in doel schuiven. Bij Villarreal hoopte men nog op buitenspel, maar de VAR liet begaan. Anderlecht kon juichen. Met de moed der wanhoop trok Villarreal daarna nog ten aanval, maar Verbruggen gaf geen krimp. Anderlecht plaatste zich zo voor de kwartfinale van de Conference League.