Vader Balikwisha (Standard): “We noemden hem de maatschappelijke werker”

Vader Balikwisha (Standard): “We noemden hem de maatschappelijke werker”

04-03-2023 12:43

William Balikwisha is dit seizoen bij Standard geëxplodeerd onder Ronny Deila. Onder de Noorse coach schoten de statistieken van de middenvelder de lucht in. In een interview met vader Balikwisha in DH Sprot wordt een uitleg voor zijn evolutie gegeven. 

Na enkele tumultueuze seizoenen lijkt Balikwisha helemaal doorgebroken te zijn. Met vijf doelpunten en vier assists sinds het begin van het seizoen bevestigen ook de cijfers van de 23-jarige dit fenomeen. 

In zijn entourage verklaren ze zijn evolutie dat in één woord: zelfvertrouwen. "Zijn moeder noemde hem vroeger een maatschappelijk werker omdat hij assists gaf maar bijna nooit scoorde," lacht Martin Balikwisha, de vader van de middenvelder van Standard. "Maar toen hij hoorde dat hij meer moest scoren, klikte het. Hij nam meer risico en zijn voetbal evolueerde." 

Balikwisha wist zelf te scoren met zijn hoofd, tegen Club Brugge. Iets wat zijn entourage nog niet veel had gezien. "Ik vroeg me af waarom hij hem niet met zijn voet nam en ik sloot mijn ogen toen hij dat wel deed", lacht zijn vader. "Zelfs in de jeugdcategorieën kon ik me niet herinneren dat ik hem met zijn hoofd had zien scoren."