'Amnesty hoopt op aandacht Infantino en FIFA na mensenrechtenschendingen WK Qatar'

'Amnesty hoopt op aandacht Infantino en FIFA na mensenrechtenschendingen WK Qatar'

01-03-2023 12:05 Laatste update: 12:10
1

Amnesty International hoopt dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino tijdens het komende congres in Rwanda met oplossingen komt voor de mensenrechtenschendingen rondom het WK in Qatar. De FIFA-raad heeft een voorstel van de Noorse voetbalbond aangenomen om het een agendapunt te maken.

"Het is nu tijd dat de FIFA verantwoordelijk wordt gehouden voor haar toezeggingen op het gebied van mensenrechten en met een duidelijk actieplan komt dat gerechtigheid zal bieden voor arbeiders en hun gezinnen", aldus Steve Cockburn, Amnesty-hoofdverantwoordelijke voor sociale rechtvaardigheid. Zijn oproep is te lezen op de officiële site van de mensenrechtenorganisatie.

Cockburn stelt dat dit het moment is voor FIFA-voorzitter Infantino om zich positief te onderscheiden. "Aangezien zoveel arbeidsmigranten in Qatar nog steeds geen vergoeding hebben ontvangen voor misstanden die zijn geleden voorafgaand aan het WK 2022, is het bemoedigend om te zien dat FIFA-leden de organisatie vragen om oplossingen te bespreken door het op de agenda te zetten voor het komende congres. Dit is de kans voor Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, om eindelijk orde op zaken te stellen voor de werknemers die het toernooi mogelijk hebben gemaakt."

In mei 2022 kwam Amnesty samen met andere organisaties met het voorstel om een herstelprogramma op te zetten, waarmee migrantenarbeiders gecompenseerd moesten worden. "Aan de vooravond van het toernooi kondigde de FIFA de oprichting van het 2022 World Cup Legacy Fund aan, maar het blijft onduidelijk of dit zal worden gebruikt en of een deel ervan zal worden ingezet om misbruiken te verhelpen", besluit Cockburn.