Verbruggen kroont zich tot de held in strafschoppenserie, Anderlecht stoot door

23-02-2023 20:43 Laatste update: 21:50
81

Het was zwoegen en zweten voor RSC Anderlecht, maar de Brusselaars zijn er toch in geslaagd om zich te kwalificeren voor de volgende ronde in de Conference League. Na een spannend einde en een strafschoppenreeks won paars-wit dan toch.

Na de nederlaag in Bulgarije was de opdracht voor RSC Anderlecht duidelijk. Er moest gewonnen worden om door te stoten naar de volgende ronde in de Conference League. De supporters hadden er alvast zin in en moedigden in een vol huis hun spelers aan.

Anderlecht kende in de partij nochtans een stroeve start en had het moeilijk om door de Bulgaarse defensie te breken. Met een gelukje belandde een poging van Islam Slimani via Ludogorets-verdediger Franco Russo na een kwartier voetballen toch in doel. Anderlecht op 1-0, wat nog niet goed genoeg was voor de kwalificatie.

Er moest een tweede doelpunt gescoord worden en Anderlecht wist ook enkele kansen af te dwingen, zonder succes. Voor Ludogorets trof Tekpetey de paal, maar het doelpunt viel niet meer.

Anderlecht begon vol goede moed aan die tweede helft, maar kreeg het al snel knap lastig tegen de bezoekers. De strijdlustige Bulgaren kwamen bijzonder sterk voor de dag en probeerden paars-wit helemaal naar achteren te drukken. Anderlecht had het aanvallend dan weer moeilijk en wist Ludogorets-doelman Padt amper te bereiken.

Naarmate de wedstrijd vorderde namen de bezoekers de voet ook van het gaspedaal, al bleven de Bulgaren wel de meeste aanvallende intenties tonen. Veel goede wil bij de Bulgaren, maar dat werd niet beloond. Integendeel, het was Yari Verschaeren die in de 67e minuut de Brusselaars op voorsprong bracht.

Anderlecht op weg naar de kwalificatie? Nog niet meteen dus. Enkele minuten later kon het duo Despodov – Thiago dan toch beloond worden voor de goede intenties en stond het 2-1. Alles te herdoen voor paars-wit.

Een klap voor Anderlecht, dat toch bloed rook en op zoek ging naar een derde belangrijke doelpunt? In het slot gooide Riemer ook Angulo en Raman nog op het veld. Die laatste raakte de deklat nog, maar een doelpunt viel er niet. 2-1 en verlengingen.

Spannend einde, strafschoppenreeks zorgt voor beslissing
Voor Ludogorets was het op het einde van de reguliere speeltijd al overleven en het kreeg het er in de verlengingen niet makkelijker op nadat Piotrowski een tweede gele en dus rode kaart kreeg. Anderlecht ging daarop vol in de aanval en kwam ook bijna tot scoren. Een poging van Refaelov werd echter van de lijn gered.

Ook in de tweede helft van die verlengingen kwam er een belegering van Anderlecht, zonder echt grote kansen. Strafschoppen leken zo stilaan het duel te moeten beslissen en dat was ook het geval. Daarin toonde Anderlecht en vooral Bart Verbruggen zich de sterkste en won het die strafschoppenreeks.