Preud'homme kent Benfica en Club Brugge goed: Het grote verschil

Preud'homme kent Benfica en Club Brugge goed: "Het grote verschil"

15-02-2023 13:27
1

Club Brugge speelt vanavond voor het eerst in haar geschiedenis de achtste finale in de Champions League. De regerende Belgische landskampioen neemt het op tegen Benfica. Michel Preud'homme blikt vooruit op het duel van woensdag. 

Preud’homme zag bij de loting een duel vol nostalgie. Een duel tussen twee van zijn voormalige clubs: de ene als speler, Benfica, en de andere als coach, Club Brugge. De voormalige keeper werpt een blik op het grote verschil tussen beide clubs.  

Benfica is de Europese club die het beste uit zijn jeugdopleiding haalt en daardoor ook gigantische inkomsten heeft. Het is een model waar ook in België naar gestreefd wordt. "Wees voorzichtig, we werken niet slecht in België”, opent de voormalige keeper. “Ik heb het zelf kunnen zien en ik weet dat de clubs hier ook veel prospecteren en trainen. In feite denk ik dat het een kwestie van voedingsbodem is”, klinkt het bij Preud’homme. 

Het grote verschil zit hem, volgens Preud’homme, in de grandeur binnen eigen land. Beide landen hebben ongeveer evenveel inwoners. In Portugal zou er volgens de voormalige keeper zo’n 60% van de bevolking voor Benfica zijn. Dat is bijna 6 tot 7 miljoen. “Elk kind droomt ervan daar te spelen. Dus als op een dag Benfica aan de deur klopt, gaan ze rennen”, aldus Preud’homme. “Stel je het nationale potentieel voor deze club voor… en de opleiding is ook zeer goed.”

Preud’homme haalt nog een andere factor aan die het verschil in succes kan uitleggen. “Portugal is bijvoorbeeld een geweldig land voor Zuid-Amerikanen. Het klimaat en de mentaliteit liggen veel dichter bij wat ze thuis gewend zijn, in vergelijking met bijvoorbeeld België.”