Vertonghen: Vorige match was Amuzu nog twee keer blijven hangen op links

Vertonghen: "Vorige match was Amuzu nog twee keer blijven hangen op links"

26-12-2022 23:03 Laatste update: 23:12
4

RSC Anderlecht heeft de terugronde geopend met een broodnodige zege bij Sporting Charleroi. Niet ex-trainer Felice Mazzu, maar nieuwbakken coach Brian Riemer trok aan het langste eind (0-1), goed voor zijn eerste driepunter bij paars-wit. Jan Vertonghen werd tot zijn eigen verbazing verkozen tot 'Man van de Match' in een behoorlijk flauwe pot voetbal.

Anderlecht maakte geen flitsende indruk, al had dat wel gekund, stelt Vertonghen vast. "Het had eigenlijk geen heel moeilijke match voor ons hoeven zijn", legt hij uit. "Charleroi zette weinig druk op ons én ze speelden met een hoge lijn. Daarom zei ik voortdurend tegen Amuzu en Murillo: "Loop gewoon diep als er geen druk is op de bal". In de eerste helft lukte dat eens met Murillo, ik denk dat Amuzu dat ook nog beter kan doen. Met zijn snelheid moet je niet altijd op de buitenkant diep lopen, maar ook aan de binnenkant. Richting doel is dat veel gevaarlijker", geeft de ervaren Rode Duivel zijn jongere ploeggenoot een gratis hint mee.

Bij het enige doelpunt van de wedstrijd speelde Amuzu wél een hoofdrol, al stak Anouar Aït El Hadj het vuur aan de lont. "Hij maakt daar een goede loopactie, ik denk bewust, om de tweede paal vrij te krijgen", analyseert Vertonghen. "Dat hebben we nodig: jongens die zichzelf opofferen, niet altijd om zelf te scoren. In de vorige match tegen Genk was Amuzu twee keer blijven hangen op links. Nu doet hij het goed en komt hij wel naar binnen voor het doel. Ik ben blij dat we winnen, want het was echt een lelijke match."

Punten pakken is prioritair
In het bekerduel tegen Genk, dat weliswaar verloren ging, scoorde Riemer punten met de tactische aanpak van zijn manschappen. Op Mambourg kwam die agressieve druk er stroever uit. "Het was iets minder goed, maar ik heb toch liever vandaag, als ik moet kiezen", lacht Vertonghen zijn tanden bloot met de overwinning. "Complimenten als je verliest, zoals tegen Club Brugge, daar schiet je uiteindelijk toch niet zoveel mee op. Tegen Genk was het vergelijkbaar. Ik wil toch liever de drie punten."

"Het blijft wel vrij moeilijk om het spel te maken", moet de verdediger toegeven. "Daarom zien die toppers tegen Genk en Brugge er misschien wat beter uit. We hebben er nochtans de jongens voor, vooral met Yari (Verschaeren, nvdr.), Mario (Stroeykens) en Arnstad. We mogen van onszelf toch iets meer eisen in balbezit. De trainer heeft van in het begin wel de focus gelegd op de defensieve organisatie, omdat we te veel doelpunten tegen krijgen. Op de juiste momenten druk zetten, bijvoorbeeld. Op die manier zal er binnenkort ook wel naar het offensieve worden gekeken, want daar moet het inderdaad ook beter", besluit Vertonghen.