'Iran wil Verenigde Staten laten uitsluiten van WK na foute vlag'

'Iran wil Verenigde Staten laten uitsluiten van WK na foute vlag'

28-11-2022 13:00
13

Iran heeft de Verenigde Staten beschuldigd van het overtreden van de FIFA-reglementen. De Amerikanen plaatsten zondag een tweet waarop de stand van groep B te zien was, daarin was niet de officiële vlag van Iran te zien. 

Dinsdagavond staan de twee landen tegenover elkaar. In aanloop naar het duel informeerde het officiele Twitter-account van het Amerikaanse nationale elftal hun volgers over de stand in groep B. Bij Iran is een vlag te zien met een groene, rode en witte baan. De religieuze symbolen zijn niet te zien. Inmiddels is het bericht verwijderd. 

De tweet viel niet in goede aarde bij de Iraniërs. Het medium Tasnim News Agency kwam al snel met een bericht waarin stond dat de VS met de tweet de FIFA-regels heeft overtreden. Daarbij wordt gewezen op 'sectie 13' uit het reglementenboek. Daarin staat dat als de integriteit of waardigheid van een land wordt aangetast, er een schorsing van tien wedstrijden kan volgen. 

De juridisch adviseur van de Iraanse voetbalbond zou het advies hebben gegeven om een klacht in te dienen bij de FIFA. Er zijn vooralsnog geen reacties uit de voetbalwereld. De aftrap van het duel is dinsdagavond 20.00 uur. De winnaar plaatst zich voor de knock-outfase van het WK.