Ook België heeft boter op het hoofd in One-Love-discussie: Zo'n slappe conclusie

Ook België heeft boter op het hoofd in One-Love-discussie: "Zo'n slappe conclusie"

21-11-2022 23:47 Laatste update: 21-11-2022 23:47
23

De eerste volledige WK-dag stond zowaar in het teken van ... een armband. De FIFA heeft beslist, onder druk van gastland Qatar, dat acht landen, waaronder België, het veld niet mogen opkomen met een aanvoerdersband waar 'One Love' op prijkt. Er werd met sancties gedreigd, waarop de verschillende initiatiefnemers in onderling overleg hebben besloten om hun actie af te blazen. De hele hetze doet Youri Mulder steigeren van verontwaardiging.

Onder de noemer One Love wilden de Rode Duivels en enkele andere (Westerse) ploegen zich openlijk uitspreken vóór inclusie in onze maatschappij. De FIFA heeft hen echter teruggefloten. Aanvoerders die de band toch zouden dragen, zullen naar verluidt een gele kaart of zelfs een uitsluiting te verwerken krijgen. Peter Bossaert, secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond, kondigde daarop aan dat Hazard de armband niét zal aandoen.

In Villa Sporza zette die beslissing kwaad bloed. "Ik vind het van de FIFA schandalig, maar ik vind het ook heel zwak van de bonden", legt Mulder de bal in beide kampen. De Nederlander heeft nog hoop dat Denemarken, Duitsland of onze Duivels het verbod toch met de voeten zullen treden, maar die lijkt ijdel. "Eerst hoog van de toren blazen, en dan zo buigen voor de FIFA ... Dat vind ik nog veel zwakker dan de FIFA. En ik spreek over onze eigen bondscoach", verwijst hij naar Louis Van Gaal, die op een eerdere persconferentie had aangekondigd dat Nederland koste wat het kost met de One Love-band zou aantreden.

"Slappe conclusie"
Andere tafelgast Yorbe Vertessen vindt het "absurd" dat zo'n discussie rond een simpele armband anno 2022 nog überhaupt kan woeden. "Ze zijn met een zevental landen rond de tafel gaan zitten en dan tot deze slappe conclusie gekomen", raast Mulder verder. "Terwijl ze tot de conclusie hadden moeten komen om het gewoon te gaan doen. En dan sluiten ze ons maar uit. Dacht je nu echt dat ze zeven landen zomaar zullen uitsluiten van het WK?" vraagt hij zich openlijk af.

Uiteraard mag ook de verantwoordelijkheid van de FIFA niet uit het oog verloren worden. "Ze zetten allerlei campagnes op, voor elke wedstrijd krijg je een filmpje te zien over 'Football unites' ... Maar uiteindelijk zijn zij het die het niet toelaten, dat iedereen gelijk is", oordeelt Franky Van der Elst. Mulder ziet de achterliggende redenen. "Dat komt door Qatar, dat is toch heel duidelijk." 

"Zij hebben alles betaald en gaan dan ook beslissen wat wel en niet mag. Dat komt van de sjeiks die het geld hebben neergelegd", vult Frank Boeckx nog aan. Is het een optie om het toernooi gewoon te verlaten? Bij een peiling van Bild gaf de helft van de stemmers aan dat ze liefst hebben dat de Duitse nationale ploeg haar boeltje meteen pakt. "Daar zit iets in", mijmert Mulder. "Voetbal lijkt belangrijker dan deze kwesties." Boeckx en Van der Elst vinden zo'n drastische ingreep minder voor de hand liggend. "Die 26 spelers die daar nu zijn, hebben niet om die situatie gevraagd", besluit de oud-doelman.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie