Stanciu (ex-Anderlecht) helemaal herboren in China als de ‘superkoning’

Stanciu (ex-Anderlecht) helemaal herboren in China als de ‘superkoning’

26-10-2022 15:13 Laatste update: 14:42
4

Hij werd bij RSC Anderlecht op straat gezet, maar lijkt nu helemaal herboren te zijn. Nicolae Stanciu, ex-Anderlecht, is de sleutelfiguur geworden van de Chinese competitieleider Wuhan.

Michel Vlap en Bouba Sanneh deden je Stanciu bijna vergeten. Heel Anderlecht herinnert zich de speler die voor bijna 10 miljoen het shirt van Steaua inruilde voor dat van Anderlecht. DH Sport heeft hem opgezocht in China.

Opvallend: Stanciu speelt momenteel in de Chinese stad Wuhan, dé plek waar het Covid-virus uitbrak. Dit leek Nicolae Stanciu niet te storen. Ondertussen is hij er een echte held aan het worden. Zijn club verloor nog nooit met de Roemeen op het veld en staat fier bovenaan in de competitie met dertien overwinningen en één gelijkspel in veertien wedstrijden. Met zeven doelpunten en zeven assists van de Roemeen.

“Ik heb nog nooit zo'n werkritme gezien”, verklaarde de speler. “Sinds ik in maart aankwam, heb ik geen enkele dag vrij gehad." Ook de China is in de ban van de Roemeen. "Hij is het brein van het team," schreven de Chinese media. Ze bedachten zelfs een bijnaam voor hem: de "superkoning".

Een scenario dat niemand had kunnen voorzien. Toen hij naar China vertrok voor vier miljoen euro - een aanzienlijk bedrag voor het land - en een salaris van 2,5 miljoen euro netto per jaar, sprak iedereen van een financieel risico. Ook de coach van het nationale elftal van Roemenië was niet meteen verkocht voor de transfer. “Ik heb Nicolae aanbevolen om terug te komen naar Europa," zei Roemenië-coach Edi Iordanescu. "Ik begreep zijn beslissing om naar China te gaan, maar dat betekent niet dat ik het ermee eens was of blij. Hij verdient het om dichter bij Europees voetbal te zijn."