Gevaar van vuurwerk in stadions: “Temperatuur zo hoog, het brandt overal door”

Gevaar van vuurwerk in stadions: “Temperatuur zo hoog, het brandt overal door”

25-10-2022 18:32
15

Het duel tussen Standard en RSC Anderlecht was niet meteen goede reclame voor het Belgische voetbal. Een aantal relschoppers lanceerden vuurpijlen op de grasmat. De wedstrijd werd gestaakt en buiten het stadion bleef de sfeer onguur. 

Het is een beeld dat we de afgelopen seizoenen wel al vaker zagen. Spelers die in de rookpluimen terug de catacomben van het stadion in doken. Maar ook voor de fans die de wedstrijd simpelweg willen volgen is het een sombere situatie. in 2021 raakten zo’n 30-tal supporters gewond door de vuurpijlen, al wordt er verwacht dat dit cijfers eigenlijk een stuk hoger ligt.

Veerle Dedecker, diensthoofd van de preventiedienst Brandweer Zone Antwerpen, waarschuwt supporters en benadrukt het gevaar van de vuurwerksoort. “De temperatuur van de fakkels kan oplopen tot meer dan 1.000 graden”, klinkt het bij Dedecker in Het Nieuwsblad. “Bovendien is het niet makkelijk om de fakkels te doven. De temperatuur is zo hoog dat het overal door brandt.”

Een gevaarlijk speeltje, zo blijkt dus. Stefaan Lauwaert brengt slachtoffers van vuurwerk in voetbalstadions in kaart. De man heeft al een hele reeks aan verwondingen tegengekomen als gevolg van de zogenaamde ‘pyro’s’. “De brandwonden situeren zich vooral op de handen en het aangezicht en ook de oogleden kunnen beschadigd geraken,” klinkt het bij Lauwaert. “Maar de meesten dienen geen klacht in, omdat ze toch niet weten wie de dader is”, verklaart hij. Lauwaert voerde onderzoek en zag verder dat het bijna altijd gaat om ongelukkige bijstanders die getroffen worden.