Vanzeir leidt Union de weg aan zee, Oostende krijgt zes doelpunten om de oren

Vanzeir leidt Union de weg aan zee, Oostende krijgt zes doelpunten om de oren

16-10-2022 22:53 Laatste update: 22:55
13

Zijn ze nog beter dan in het vorige boerenjaar? Moeilijk te zeggen, maar Union Saint-Gilloise lijkt dezer dagen niet af te stoppen. Ook KV Oostende mocht de kracht en het uitstekende voetbal van de Brusselaars aan den lijve ondervinden: 1-6. Dante Vanzeir effende het pad voor de rust. 

Oostende hoopte op vermoeidheid bij het Brusselse bezoek na de zware midweekse partij tegen SC Braga (3-3). De jongens van Yves Vanderhaeghe grepen hun tegenstander dan ook onmiddellijk bij de keel, al viel al vroeg een eerste waarschuwing toen Gustaf Nilsson nét niet bij de bal geraakte op een voorzet. Even later vond Thierry Ambrose doelman Anthony Moris, waarna Nilsson opnieuw gevaar kon stichten.

Om een lang verhaal kort te maken: in het openingskwartier ging het spel gezwind op en af. Een doelpunt hing in de zeelucht en viel er uiteindelijk uit ten voordele van blauw-en-geel. Na een balherovering vond Union sluipschutter Vanzeir op rechts, die de trekker gedecideerd overhaalde. KVO was duidelijk van slag door die tegenvaller, want het bezoek slaagde erin het laken steeds meer naar zich toe te trekken. Rond het half uur volgde de 0-2: na een uittrap van Moris vond Vanzeir voor de tweede keer de weg naar doel. Oostende spartelde nog wel wat tegen, maar aan de ruststand veranderde niets meer.

Demonstratie
De Oostendse intenties na de koffie waren lovenswaardig, maar aangezien de thuisploeg naar voren trok om de scheve situatie recht te trekken, kon Union pas écht onder stoom geraken. In de laatste 45 minuten walste de vicekampioen simpelweg over de weerloze West-Vlamingen heen. Scherpe aanvallen en dikke kansen wisselden elkaar vrolijk af. Vanzeir besloot de schijnwerpers nogmaals op zich te laten richten: na een vernuftig doorsteekpassje mocht Ross Sykes de 0-3 maken.

De weelde van Karel Geraerts werd geïllustreerd toen de Union-trainer Vanzeir inruilde voor Simon Adingra. De vleugelflitser stond luttele minuten later al op het scorebord. Versnellen, naar binnen kappen en afwerken, het zit bij de Ivoriaan bovenaan het arsenaal. Union liet vervolgens nog wat kansen onbenut, wat Ambrose in staat stelde om Oostende toch een doelpuntje te bezorgen. Een ereredder bleek dat finaal niet, want in de slotminuten dikten Victor Boniface en Cameron Puertas nog aan tot 1-6. Union vervoegt Club Brugge zo weer op plek drie, op zes punten van koploper KRC Genk, dankzij een fraaie twaalf op twaalf. Oostende blijft dan weer hangen op elf eenheden en moet vooral achterom kijken.