Indien Club Brugge zich opnieuw voor de CL kwalificeert, lonkt pot 3 bij de loting

Indien Club Brugge zich opnieuw voor de CL kwalificeert, lonkt pot 3 bij de loting

14-10-2022 16:30 Laatste update: 19:00
9

Club Brugge is bezig aan een geweldig Europees seizoen. Na vier speeldagen kwalificeerde het zich al voor de tweede ronde van de Champions League. Die geweldige prestatie brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo lonkt voor Club Brugge – indien het zich kwalificeert – volgend seizoen bij de loting van de groepsfase pot 3 in plaats van pot 4.

Club Brugge verzamelde dit seizoen al 16.00 punten. Daarmee doet de Belgische landskampioen het evengoed als de grootmachten Manchester City en Real Madrid. De beste leerlingen van de klas zijn dit seizoen Bayern München en Napoli. De Duitsers en de Italianen veroverden tot nu toe 17.00 punten.

Ter vergelijking in de vier seizoenen voor dit jaar pakte Club Brugge in totaal respectievelijk 11.00, 8.00, 11.00 en 7.00 punten tijdens de volledige campagne. In totaal staat Club Brugge nu op 53.000 punten, dat levert op de Europese ranking van alle ploegen een 31e plaats voor Blauw-Zwart op.

Europese clubranking Belgische clubs op 14-10-2022
31. Club Brugge – 53.000
56. KAA Gent – 29.500
84. KRC Genk – 18.000
88. Royal Antwerp FC – 17.000
91. Standard – 16.000
157. RSC Anderlecht – 8.500
182. Union – 7.000

Bij de potverdeling van de Champions League komen de Champions League-winnaar en de Europa League-winnaar van het vorige seizoen sowieso in pot 1 terecht. De verdeling van de andere ploegen gebeurt op basis van het clubcoëfficiënt van elke ploeg. Zo zat Club Brugge dit seizoen nog in pot 4. Van de 32 deelnemers had Club Brugge vorig seizoen het 29e clubcoëfficiënt. Enkel Celtic, Viktoria Plzeň en Maccabi Haifa stonden nog onder Blauw-Zwart.

Voorlopig staat Club Brugge dus op de 31e plaats van alle Europese ploegen, maar de 30 ploegen die boven Blauw-Zwart staan, zullen volgend seizoen niet allemaal in de Champions League zitten. Zo staan er momenteel zes Engelse, vijf Duitse en vijf Italiaanse teams boven Club Brugge. Die kunnen onmogelijk allemaal deelnemen aan de Champions League. Op die manier vallen er dus al teams – die nu nog voor Club Brugge staan – af.

En natuurlijk moeten de 30 teams boven Club Brugge zich – net zoals Blauw-Zwart – ook nog weten te plaatsen voor de groepsfase van het Kampioenenbal van volgend seizoen. Voor heel wat teams wordt dat een zeer lastige opdracht. Eintracht Frankfurt staat op dit moment slechts achtste in de Bundesliga. Villarreal is dan weer de huidige nummer negen in La Liga. Terwijl Sevilla in Spanje zelfs op een degradatieplaats staat. Een zevental ploegen staat momenteel in eigen land (net zoals Club Brugge in België) niet op een Champions League-plaats, maar natuurlijk is het seizoen nog lang.

Tot slot zijn er nog de teams die Club Brugge dit seizoen nog kan inhalen. Dan denken we aan Atalanta (55.500), Dinamo Zagreb (55.000) Rangers (54.000). Momenteel staan de Kroaten en de Schotten op plaats vier in hun Champions League-groep.Om in pot 3 terecht te komen moet Club Brugge van alle deelnemers dus minstens de 24e clubranking hebben. Zoals de kaarten nu liggen, ziet het er heel gunstig uit voor Club Brugge.

De eerste vereiste blijft natuurlijk wel zichzelf opnieuw plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Maar indien dat lukt, plukt het ook volgend seizoen de vruchten van de geweldige campagne van dit jaar. Moest Club Brugge in de groepsfase van de Europa League of de Conference League terechtkomen, zit het bij de loting van die toernooien sowieso in pot 1.