Huisanalist ziet veelbelovende transfer Anderlecht: ‘Talentje dat nog kan groeien'

Huisanalist ziet veelbelovende transfer Anderlecht: ‘Talentje dat nog kan groeien'

20-06-2022 14:00 Laatste update: 21:45
6

RSC Anderlecht heeft de komst van Ishaq Abdulrazak bekendgemaakt. Huisanalist van VoetbalPrimeur, Andy Mulders, neemt de Nigeriaan onder de loep.

Spelersprofiel
Nationaliteit: Nigeriaans
Geboortedatum: 05/05/2002
Loopbaan: Unity Academy (Y), IFK Norrköping U21
Positie: Centrale middenvelder / Defensieve middenvelder
Secundaire positie: Rechtsback (?!) – dit is relatief, heb enkele wedstrijden gezien als rechtsback, maar dit was zeker NIET overtuigend!
Voorkeursvoet: Rechts

Ishaq speelt vooral als rechter centrale middenvelder in een 4-mans middenveld. Ishaq Abdulrazak doet me veel denken aan Alhassan Yusuf, die vroeger in Zweden speelde voor IFK Göteborg en momenteel voor Royal Antwerp FC speelt. Fysiek zijn de twee in principe identiek, beide zijn +/-175 cm van gestalte. Beide spelers doen het erg goed in hun offensieve en defensieve duels. Ishaq dekt veel terrein en is een harde werker op het middenveld. Hij is (relatief) overal op het veld aanwezig. Dit valt op in de ‘season heatmap’ van 2022.


Heatmap seizoen 2022 (10 wedstrijden gespeeld – 90min/wedstrijd)

Met de bal aan zijn voeten ziet Ishaq Abdulrazak er echter zeer sterk uit. Ishaq kan zich gemakkelijk van zijn tegenstander afwenden, zowel zonder als met de bal aan de voet (vooral rechtervoet). Hierbij maakt hij gebruik van zijn zeer goede technische bagage. Hij kan zeer goed dribbelen met de bal kort aan de voet maar kan het zichzelf ook moeilijk maken (neemt soms te veel ‘hooi op zijn vork’).

In onderstaande beelden probeer ik een beeld te schetsen van Abdulrazak Ishaq:


Hier zie je Ishaq, met bal aan de voet, oprukken vanaf de middenlijn. Hij ziet de ruimte en met zijn uitstekende versnelling en technische balbehandeling kan hij gebruik maken van deze ruimte.


Hier gaat hij ingesloten worden door de tegenstander, maar door zijn snelheid (met bal aan de voet) anticipeert hij sneller dan zijn tegenstanders.


Hier laat hij ziet dat hij altijd de controle heeft over de bal. Hij schakelt hier een rechtstreekse tegenstander uit met een ‘simpele’ individuele actie, zelfs wanneer hij onder druk staat.


Enkel het overzicht (/afwerking) ontbreekt in deze fase. Hier kijkt hij en wil hij de bal nog voor leggen, terwijl hij de bal over de doelman kon ‘stiften’.


Hier geeft hij de medespeler een aanspeelpunt in de diepte. Hij ‘scant’ de vrije ruimte en duikt hier in.


Hier komt hij in balbezit en heeft hij wel het overzicht. Je ziet hier het nummer 9 teken doen dat hij gaat afhaken om vrij te komen. Ishaq heeft dit gezien en speelt de bal (op het juiste moment) in de voeten van zijn medespeler, die kan scoren.

Technische kwaliteiten met bal aan de voet:


Nog een voorbeeld van zijn technische kwaliteiten. Hier krijgt hij de bal aangespeeld vanaf de zijkant.


Hij gaat onder druk gezet worden. Zeer goede 1e aanname gevolgd door een individuele actie.


Hij kijkt verder dan deze 1e actie (balaanname). Door zijn zeer goede 1e controle ligt de bal goed en heeft hij voorsprong op zijn tegenstander (die hij met een simpele beweging uitschakelt). Hierdoor heeft hij een vrije kans voor een schot naar doel (medespelers zijn niet bereikbaar).

Werkpunten
- Tactisch moet Ishaq nog stappen zetten (zeker als je hem gaat vergelijken met Yusuf). Het lijkt soms een beetje roekeloos als hij druk naar voren zet, dan houdt hij weinig rekening met de ruimte die hij laat in zijn rug. (Eventueel een taak van de coach, maar de betere/tactische teams kunnen hier gemakkelijk gebruik van maken).

- Zijn tackles zijn soms op (of over) het randje. Hij gaat altijd met de volle intensiteit in het duel.

- Concentratie en nauwkeurigheid. Hij kan zeer goed voetballen, heeft een zeer goede dribbel en een goede passing. Hij kiest meestal voor de eenvoudige oplossing (wat niet slecht is, maar soms moet je op zijn positie eens een berekend risico nemen en initiatief nemen. Dit doet hij zelden!). Daarnaast valt het op dat hij een simpele controle wel eens kan missen waardoor er een snelle omschakeling van de tegenstander kan ontstaan.

- Overzicht en afwerking voor doel. Met zijn uitstekende versnellingen en snelheid met bal aan de voet kan hij voor veel dreiging zorgen op de tegenstander. Maar eens aan de backlijn verliest hij (nog net iets te vaak) het overzicht.

Conclusie
RSCA haalt een talentje binnen. Een middenvelder met zeer goede technische kwaliteiten, uitstekende versnelling en snelheid met bal aan de voet. Een interessante speler die nog veel progressie kan maken. Ik denk wel dat hij nog veel kan en zal bijleren van de Belgische competitie.