Vanden Stock dacht eerst aan overname Union: Bij de boeren van RSC Anderlecht

Vanden Stock dacht eerst aan overname Union: "Bij de boeren van RSC Anderlecht"

22-04-2022 09:45 Laatste update: 09:47
12

Onder Constant Vanden Stock werd RSC Anderlecht één van de grootste ploegen van het land en een absolute topclub. De voormalige voorzitter is dan ook een absoluut clubicoon. Al had hij eigenlijk een andere club voor ogen.

"Vanden Stock had van jongs af aan enorm veel sympathie voor Union Saint-Gilloise", zegt voetbalhistoricus Kurt Deswert in Het Laatste Nieuws. Van den Storck werd opgeleid bij Anderlecht, maar speelde van 1938 tot en met 1943 ook voor Union. Die club bood hem na een driedubbele beenbreuk een uitweg. En dat had hij nooit vergeten.

Vanden Stock stopte in 1943 op 29-jarige leeftijd uiteindelijk met voetballen en nam enkele jaren later de brouwerij van vader Philemon over. Hij bleef echter ook actief in de voetbalwereld en zocht eind jaren zestig naar een club om over te nemen.

Boeren van Anderlecht
Daarvoor dacht de zakenman eerst aan Union. "Hij voelde zich nog het meest verbonden met die club", zegt Yves Van Ackeleyen, archivaris van Union. "Er werd gediscussieerd met de toenmalige bestuurders, maar finaal gingen zij niet op het aanbod van Vanden Stock in."

Uiteindelijk werd het Anderlecht, maar daar was zijn vrouw niet al te tevreden mee. "Madame Claire was zelf Unioniste in hart en ziel"", vertelt Deswert. ''Volgens de overlevering begreep ze echt niet wat Constant in Anderlecht zag. Ze vroeg: 'Wat ga jij bij de boeren van Anderlecht doen?'""