Alles over het WK: wanneer is de loting en welke landen kan België treffen?

Alles over het WK: wanneer is de loting en welke landen kan België treffen?

31-03-2022 14:00 Laatste update: 01-04-2022 16:32
10

Vrijdag 1 april is het tijd voor de moeder aller lotingen. Wie treffen de Rode Duivels in de groepsfase van het WK? Van de belangrijkste data tot de deelnemende landen en potverdeling, dit is alles wat moet je weten over het toernooi in Qatar.

Wanneer en waar is het WK 2022?
Het WK vindt plaats in Qatar en wordt vanwege de hitte afgewerkt in de wintermaanden, in plaats van de zomer. Het toernooi begint op maandag 21 november in Al Khor met een wedstrijd van gastland Qatar. De finale wordt een week voor Kerstmis, op zondag 18 december, gespeeld in Doha.

Qatar is als organisator automatisch gekwalificeerd voor het WK. Viervoudig wereldkampioen Duitsland was het eerste land dat zich plaatste vanuit Europa, terwijl Brazilië - met vijf eindzeges het meest succesvolle land in de WK-historie - al snel een ticket greep als één van de vier beste teams van Zuid-Amerika. Ook titelhouder Frankrijk is er weer bij, net zoals onze Rode Duivels.

Welke landen doen mee aan het WK?
Van de 32 landen die deel gaan nemen aan het WK in Qatar zijn er nu 29 bekend.

Europa (13 WK-tickets)
Twaalf landen geplaatst: Frankrijk, België, Duitsland, Denemarken, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Zwitserland, Nederland, Portugal en Polen. Oekraïne staat in juni tegenover Schotland. De winnaar neemt het op tegen Wales. Inzet is het laatste Europese WK-ticket.

Zuid-Amerika (4 of 5 WK-tickets)
Vier landen geplaatst: Brazilië, Argentinië, Ecuador en Uruguay. Peru treft Australië of de Verenigde Arabische Emiraten in de intercontinentale play-off, die in juni wordt gespeeld.

Azië (5 of 6 WK-tickets)
Vijf landen geplaatst: Qatar, Iran, Zuid-Korea, Japan en Saudi-Arabië. Australië en de Verenigde Arabische Emiraten spelen een play-off. De winnaar neemt het op tegen Peru.

Afrika (5 WK-tickets)
Vijf landen geplaatst: Ghana, Senegal, Marokko, Tunesië en Kameroen.

Noord- en Centraal-Amerika (3 of 4 WK-tickets)
Drie landen geplaatst: Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Costa Rica, de nummer vier van de kwalificatiepoule, treft Nieuw-Zeeland.

Oceanië (0 of 1 WK-ticket)
Nieuw-Zeeland won deze week de barrage van de Salomonseilanden en neemt het in juni op tegen Costa Rica, de nummer vier van de kwalificatiecyclus in Noord- en Midden-Amerika.

Bij de WK-loting zijn 29 van de 32 deelnemers bekend zijn. De laatste drie tickets worden in juni verdeeld bij de intercontinentale play-offs en de finale van de Europese play-offs, die is uitgesteld vanwege de Russische oorlog in Oekraïne.

Wanneer en waar is de WK-loting?
De loting begint op vrijdag 1 april rond 18.00 uur Belgische tijd in Doha.

Welke landen kan België treffen en wat is de potverdeling?
Bij de WK-loting worden 32 landen verdeeld in acht groepen. De landen komen uit vier potten die elk bestaan uit acht landen. Gastland Qatar en de zeven hoogst geplaatste landen op de FIFA-wereldranglijst per 31 maart zitten in pot 1. België zit in de eerste pot en ontloopt dus enkele toplanden.

Pot 1: Qatar, Brazilië, België, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Portugal

Pot 2: Mexico, Nederland, Denemarken, Duitsland, Uruguay, Zwitserland, Verenigde Staten en Kroatië

Pot 3: Senegal, Iran, Japan, Marokko, Servië, Polen, Zuid-Korea en Tunesië

Pot 4: Kameroen, Canada, Ecuador, Saudi-Arabië, Ghana, Wales/Oekraïne/Schotland, Peru/Australië/Verenigde Arabische Emiraten en Costa Rica/Nieuw-Zeeland

Elke groep bevat niet meer dan één land van één continentale voetbalbond, met uitzondering van Europa dat niet meer dan twee landen in één groep kan hebben. Dus: vijf groepen met twee Europese landen en drie groepen met één Europees land.

Hoe ziet het WK-format en -schema eruit?
Het WK 2022 bestaat uit 32 landen in acht groepen van vier. Er worden elke dag vier wedstrijden gespeeld tijdens de groepsfase, die een periode van twaalf dagen bestrijkt. De nummers één en twee gaan door naar achtste finales. Na de loting wordt bepaald waar en wanneer België - en alle andere deelnemers - hun wedstrijden spelen, zodat de WK-organisatie optimale tijdstippen kan kiezen voor het televisiepubliek.

Groepsfase: 21 november tot en met 2 december
Achtste finales: 3 tot en met 6 december
Kwartfinales: 9 en 10 december
Halve finales: 13 en 14 december
Troostfinale 17 december
Finale: 18 december

Hoe laat beginnen de wedstrijden op het WK?
De FIFA heeft bevestigd dat de eerste twee speelrondes om 12.00 uur, 15.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur Belgische tijd beginnen. De wedstrijden in de derde speelronde en de knock-outfase gaan om 17.00 uur en 21.00 uur van start.

Wat zijn de speellocaties?
De groepswedstrijden vinden plaats in acht stadions: Khalifa International Stadium (Doha), Al Thumama Stadium (Doha), Ras Abu Aboud Stadium (Doha), Al Bayt Stadium (Al Khor), Ahmad Bin Ali Stadium (Ar Rayyan), Education City Stadium (Ar Rayyan), Lusail Stadium (Lusail), Al Janoub Stadium (Al Wakrah).