Elf buitenlandse coaches in JPL is record: Geen probleem, als ze meerwaarde zijn

Elf buitenlandse coaches in JPL is record: "Geen probleem, als ze meerwaarde zijn"

11-01-2022 21:20
4

Na het vertrek van Philippe Clement en de aanstelling van Alfred Schreuder ter vervanging is de Jupiler Pro League een record rijker. Nooit eerder waren er zoveel buitenlandse trainers aan de slag in ons land: elf stuks maar liefst. Sommigen beschouwen die tendens als kwalijk. Kris Van Der Haegen, hoofd van de trainersopleiding, is het daar niet noodzakelijk mee eens.

Hoe kijkt Van Der Haegen vanuit zijn functie naar de vele buitenlandse trainers in de JPL? "Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee. Op voorwaarde dat die mensen ook een meerwaarde betekenen voor de competitie", deelt hij zijn standpunt bij Het NieuwsbladVan Der Haegen verwijst daarbij onder meer naar de globalisering van het voetbal, die je uiteraard vooral bij de spelers en investeerders waarneemt. Die tendens zet zich ook door in de trainerswereld.

Bovendien zijn ze dan misschien met minder dan voordien, maar dat betekent niet dat de Belgische trainers niets voorstellen. "Kijk naar wat Felice (Mazzu, nvdr.) vandaag doet met Union. Ik ben ook heel blij met Vincent Kompany. Clement deed het tot voor kort ook heel goed bij Club Brugge. Hein Vanhaezebrouck laat Gent stilaan weer meespelen voor de prijzen", somt Van Der Haegen een heleboel succesverhalen op. Bovendien verkaste Clement onlangs naar AS Monaco. Een Belgische trainer bij een gerenommeerde club uit een topcompetitie, dat was toch ook al weer even geleden.

Als vervanger koos Club Brugge dan weer voor Schreuder. Had dat geen Belg kunnen zijn? "Je moet je ook afvragen welke Belgische coaches op dit moment al klaar zijn om Club Brugge over te nemen van Clement", tekent Van Der Haegen enig voorbehoud aan. Onder meer Wouter Vrancken schuift hij naar voren, maar het is geen zekerheid dat de huidige coach van KV Mechelen nu al klaar is voor de druk van een topclub.