Club Brugge op rapport: Desastreuze transferperiode en uitkijken naar Schreuder

Club Brugge op rapport: Desastreuze transferperiode en uitkijken naar Schreuder

08-01-2022 10:00 Laatste update: 22:27
16

Nadat ze hun nieuwjaarsbrief hebben voorgelezen, krijgen de Belgische topclubs van VoetbalPrimeur.be niet het gebruikelijke centje, maar een rapport over de eerste 21 speeldagen in de Jupiler Pro League. Waar mogen ze trots op zijn? En welke goede voornemens zijn aangewezen om het (nog) beter te doen in 2022? In deze aflevering: het nieuwjaarsrapport van Club Brugge.

DE RESULTATEN
Van een echt goed seizoen kunnen we voorlopig niet spreken bij Club Brugge. Blauw-Zwart begon als titelfavoriet aan deze campagne, maar wist niet echt te overtuigen. Flink wat supporters waren ook niet tevreden met het spelpeil, met als absoluut dieptepunt de vernedering tegen KAA Gent. Inmiddels zag Club Brugge promovendus Union 2021 als soevereine leider eindigen. 2022 dreigt daarmee nog een serieuze inhaalrace te worden om die titel te kunnen pakken.

Naast de titelambities had Club Brugge ook Europese ambities. Overwinteren in Europa was toch het minimum, liefst in de Champions League. Blauw-Zwart begon ook goed met knappe resultaten tegen PSG en RB Leipzig, maar gaf het uiteindelijk nog volledig uit handen. Weg Europese overwintering, alle focus nu op de Beker van België en het kampioenschap. Maar, zal Union nog te stoppen zijn in de competitie?

Mooiste overwinning: RB Leipzig – CLUB BRUGGE 1-2

Bitterste nederlaag: Gent – CLUB BRUGGE 6-1

DE SPELERS
Uitblinkers: Ondanks een seizoen met ups en downs, kregen we dit seizoen wel een sterke Charles De Ketelaere te zien. De middenvelder werd omgevormd tot een aanvaller en speelde zich in de kijker van zowat alle grote buitenlandse clubs. Het is niet de vraag of De Ketelaere een stapje hogerop zal zetten, maar wanneer. Net zoals Noa Lang, die de goede prestaties van vorig seizoen herhaalde bij de Bruggelingen en ook deze campagne weer van onschatbare waarde was.

Verder herleefde Hans Vanaken nog na mindere Play-Offs vorig seizoen en overtuigde hij ook bij de Rode Duivels zelfs zijn grootste criticasters. Steeds meer wordt hij de grote leider bij Club Brugge en is hij goed op weg om zich in een rijtje te zetten met namen zoals Raoul Lambert, Jan Ceulemans en Gert Verheyen bij Blauw-Zwart.

Tegenvallers:
De voorbije jaren was Ruud Vormer nog Mr. Club Brugge, maar dit seizoen kent hij geen makkelijk jaar. Hij kreeg tijdens de zomertransferperiode te horen dat coach Philippe Clement hem niet langer als onbetwistbare basisspeler zou zien en daar leek de Nederlander niet akkoord mee te gaan. Steeds vaker klonk het dat er ruis op zijn relatie met de toenmalige Club-coach zat en het publiek keerde zich steeds meer en meer tegen de beslissingen van de trainer. Qua statistieken doet Vormer het wel nog steeds goed bij Blauw-Zwart, maar de beste Vormer kregen we dit seizoen duidelijk nog niet te zien. Misschien wel onder Alfred Schreuder?

Verder wist ook Matej Mitrovic helemaal niet te overtuigen dit seizoen. Hij leek na het vertrek van Odilon Kossounou nochtans als basispion te mogen beginnen aan deze campagne, maar verloor die plek uiteindelijk aan nieuweling Jack Hendry. De Kroaat zat sinds september zelfs niet meer in de selectie van de Bruggelingen en lijkt deze winter te gaan vertrekken.

DE ZOMERTRANSFERS
Veertig miljoen euro. U leest het goed: veertig miljoen euro gaf Club Brugge afgelopen zomer uit aan nieuwelingen. Op Jack Hendry na kon geen enkele daarvan zich ook ontpoppen tot een sterkhouder bij Blauw-Zwart. Spreken van een slechte zomertransferperiode mag nog een understatement genoemd worden.

Topaankoop Kamal Sowah werd met grote verwachtingen in huis gehaald en moest Krépin Diatta doen vergeten. De Ghanees bezweek echter onder de druk en lijkt in niets meer op de speler die hij bij Oud-Heverlee Leuven was. Ook Stanley Nsoki kende moeilijkheden bij Club Brugge, maar toonde bij momenten ook vlagen van talent. De Fransman is amper 22 jaar oud en kan dus nog flink wat verbeteren, al zal hij dan wel het publiek achter zich moeten krijgen.

Daarnaast werden ook nog publiekslievelingen José Izquierdo en Wesley Moraes terug naar Club Brugge gehaald, al lijkt dat dan toch vooral een keuze van het hart geweest te zijn. Wesley verloor de concurrentiestrijd van De Ketelaere en Bas Dost en is inmiddels al terug weg. José Izquierdo kan na jaren blessureleed wel opnieuw spelen, maar zien we de beste Izquierdo ooit nog terug? Verder is het nog de vraag of jonkies zoals Tajon Buchanan, Owen Otasowie en Antonio Nusa zich kunnen doorzetten bij de Bruggelingen. Ook van hen wordt/werd veel verwacht, maar zij krijgen nog tijd.

DE TRAINER
Club Brugge begint 2022 volledig in het nieuw, met een afscheid van Philippe Clement en nieuwe trainer Alfred Schreuder. Club-icoon Clement koos voor een vertrek bij de Bruggelingen en verhuisde richting AS Monaco. Bij Club Brugge lijkt men daar echter niet al té droevig om te zijn.

Steeds meer leek het verhaal van Clement bij Club Brugge op zijn einde te komen. Ondanks de twee gewonnen titels was er van de eigen achterban flink wat kritiek op de trainer en ook de spelersgroep leek niet langer helemaal achter de trainer te staan. Er waren de zogenaamde akkefietjes met Ruud Vormer, terwijl enkele andere jongens misschien wel te snel werden afgedankt. Met het vertrek van Clement richting AS Monaco kwam er toch een gracieuze oplossing.

Nu wordt het uitkijken naar zijn vervanger Schreuder. De Nederlander was assistent-trainer bij grote clubs zoals Ajax en FC Barcelona, maar kende als hoofdtrainer iets mindere jaren. Derde keer, goede keer dan maar bij Club Brugge?

SLOTCOMMENTAAR
We kijken met flink wat spanning uit naar Club Brugge in 2022. Krijgen we onder Schreuder een volledig ander Blauw-Zwart te zien? Of zet de Nederlander het werk van Philippe Clement voort? De opdracht voor de Bruggelingen is alleszins duidelijk: zet de jacht op Union in en als het even kan misschien ook nog een nieuwe Beker van België winnen. Veel succes, Alfred.