Saintfiet haalt uit naar Europese topclubs: Ziekelijk en beledigend

Saintfiet haalt uit naar Europese topclubs: "Ziekelijk en beledigend"

07-01-2022 13:00
6

Komend weekend gaat de Afrika Cup van start, maar heel wat clubs staan hun spelers met frisse tegenzin af. Tom Saintfiet, de Belgische bondscoach van Gambia, vindt dat helemaal niet terecht. 

"Het is ziekelijk hoe de FIFA, de UEFA en de Europese topclubs het Afrikaanse voetbal behandelen", vertelt hij zelfs bij Knack. "Kun je je voorstellen dat Manchester City zegt dat Kevin De Bruyne het EK niet mag spelen? Ik hoef toch niet uit te leggen dat het voor mijn internationals heel belangrijk is dat ze voor hun nationale ploeg kunnen uitkomen, net zoals voor alle Afrikaanse fans?"

De clubs vrezen vooral voor het welzijn van hun spelers. "De clubs zien twee argumenten om hun spelers van de Afrika Cup weg te houden: overbelasting en omikron. De overbelasting is gecreëerd in Europa. Moet de Afrika Cup boeten voor de geldhonger van het Europese voetbal? Omikron dan. De variant werd ontdekt in Afrika, maar is over heel de wereld verspreid. Het is beledigend te veronderstellen dat Afrika geen veilig toernooi kan organiseren."

Saintfiet heeft met Muhammed Badamosi, Ablie Jallow en Sulayman Marreh drie spelers uit de Jupiler Pro League in de rangen. Woensdag begint Saintfiet eraan met een poulewedstrijd tegen Mauritanië.